De VoorbijgangerDe sloep waarin de Kaagtijgers roeien is een Kromhoutwhaler: de "Voorbijganger". Op de foto hieronder is de Voorbijganger in volle glorie te zien op een romantische zomeravond (in maart!) tijdens een traning van de Kaagtijgers voor de Leidse Sloepenrace. Let ook op het kielzog.

de Voorbijganger op een romantische zomeravond in soft-focus tijdens een training

De Voorbijganger is niet exclusief voor de Kaagtijgers, er zijn ook andere teams van KWV "De Kaag" die er in roeien. Desondanks is de Voorbijganger erg belangrijk voor de Kaagtijgers, we roeien er altijd in en voor het succes bij een race maakt het toch wel iets uit of je gewend bent aan de sloep waarin je roeit. Uit interesse voor je "eigen" sloep, maar ook voor de tactische opstelling bij wedstrijden, is het nuttig de eigenschappen van de Voorbijganger goed te kennen.

Interieur van de VoorbijgangerOp deze foto links is het interieur van de Voorbijganger (op een trailer) te zien. De riemen zitten in twee lagen vast in een soort "schandpaalklemmen". Er is een handpomp achteraan bij de roerganger zodat die ook zijn energie kwijt kan en de bankjes zijn bekleed met kussentjes tegen de blaren (daarover wilt u niet meer weten).

Een sloep als de Voorbijganger is trailerbaar. Voor wedstrijden buiten Leiden wordt de sloep op een trailer geplaatst en naar de wedstrijdlocatie gereden (zie ook de foto van de Voorbijganger op de home-page). Als je een sloeproei-wedstrijd organiseert dan is één van de dingen waarvoor je moet zorgen een hijskraan om alle sloepen in en uit het water te takelen.
Bij wedstrijden in Leiden, zoals de Leidse Sloepenrace, wordt de Voorbijganger met de andere sloepen van de Kaag naar Leiden gesleept.

De Voorbijganger is geregistreerd bij de FSN onder nr 179.
Enkele fysieke karakteristieken van de Voorbijganger zijn:

- De lengte op de waterlijn: 7.90 meter.
- De breedte: 1.85 meter.
- De hoogte: 1.10 meter.
- Het gewicht: 484 Kilogram.

Er zijn nog meer belangrijke karakteristieken. Oorspronkelijk zijn de kromhout-whalers begonnen als een eenheidsklasse, maar nu functioneren ze bij veel races niet meer als zodanig. Op 27 maart 2004 is daarom de Voorbijganger, tegelijk met een aantal andere sloepen, gemeten door middel van sleepproeven. Daarbij is het verband bepaald tussen de snelheid van de sloep en de trekkracht die daarvoor nodig is. Daarmee kunnen we achteraf uitrekenen hoe hard een roeiploeg tijdens de race gewerkt heeft. Belangrijk is dat bij de Voorbijganger dit verband nu is bepaald voor het gebruik door een damesteam. Voor het gebruik van de Voorbijganger door een herenteam was dit al eerder bepaald.

Voor de uitdrukking die het verband weergeeft tussen de Cw-waarde en de snelheid van de Voorbijganger is de waarde van de twee maatgevende constanten bepaald:

A = 18,47 en B = 5,48

De kromme die de Cw-waarde voorstelt op basis van deze uitdrukking begint bij lage snelheden met een horizontale lijn (in principe beginnend op het niveau van A, en gaat bij hogere waarden steeds steiler omhoog. Het verloop van de kromme omhoog wordt bepaald door de waarde van B. Hoe lager B, hoe eerder de kromme omhoog loopt. De Cw-kromme is in werkelijkheid alleen een zinvolle voorstelling bij snelheden in de range waar ook de sleep-metingen zijn verricht.
Met deze waarden van A en B heeft de Voorbijganger bij een snelheid van 2,6 meter/sec een Cw-waarde van 23,8.

voor:
- uitleg over de Cw-waarde van de Voorbijganger in Jip-en-Janneke-taal
- foto's van het meten
- het resultaat van het meten aan de Voorbijganger
- de grafiek van de Cw-waarde van de Voorbijganger

voor een discussiepagina over de (al of niet vermeende) voor- en nadelen van een hogere, lagere of andere Cw-waarde.

Terug naar de home-page van de Kaagtijgers.Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" from its starting page.