Vechten op de Vecht zaterdag 4 april 2009.Het verslag "vanuit de Voorbijganger"

door de schrijftijger:

Zaterdag 4april

LEIDS GERECHT AAN DE VECHT

Na een voor ons veel te lang durende winterstop mogen we gelukkig weer aan de riemen.Voor het eerst in jaren geen thuiswedstrijd meer want we gaan dit jaar naar Weesp om onze eerste whalerwedstrijd te roeien.Wel heel leuk zo’n nieuwe wedstrijd maar toch ook wel jammer dat de Leidse sloepenrace door de prachtige grachten er niet meer is….

De vechtboten

Dit seizoen moeten wij het doen zonder onze sterke Renate zij zit voor een paar maanden in Australië komt dan weer terug en gaat dan weer naar Ysland,zalig voor haar maar jammer voor ons. Renate is een roeister die er altijd was die fanatiek is en bovenal heel gezellig. Gelukkig heeft zij een reis dagboek waarin wij haar avonturen kunnen volgen.(www.renatevanhotnaarher.net) Monique ging eigenlijk ook stoppen maar natuurlijk hebben wij dat voorkomen zodat zij gewoon weer op bankje 3 zit.

eerste wedstrijd van het seizoen

De eerste training was weer even wennen. De voorbijganger lag er werkelijk prachtig gelakt bij dat mag ook wel eens gezegd worden!! (met dank aan Frans en Cees) maar dat maakte natuurlijk niet dat het roeien makkelijk ging want we moesten er weer flink aan sjorren. Wel een flink eindje geroeid en dat hebben we de afgelopen maand nog wel een aantal keer gedaan met natuurlijk na afloop een drankje bij onze Frans. We zijn zelfs nog een keer samen gaan trainen met de dames van de Spiering in Weesp. Wij mochten de Curved Wood lenen om het parcours alvast te verkennen. Hier blijkt maar weer hoe wij verwend zijn bij KWV de Kaag want hier lag de sloep nog onder een zeil en…….ze hadden geen kussentjes!!! Wat een verwende tijgertjes zijn wij toch wij stappen in ons overdekte sloepje gooien de riemen los en gaan heerlijk zacht met onze tijgerkontjes op een kussen zitten na zo’n tochtje in een andere sloep waardeer je dat des te meer! Al met al waren wij wel erg blij dat we een sloep mochten lenen natuurlijk en werd het een gezellige avond waarin zo’n beetje alle sloepen uit de buurt aan het trainen waren. Dolly bedankt!

De Vechtboten

De Wedstrijd

Altijd fijn zo’n wedstrijd in de buurt want dat betekent dat je niet zo vroeg ophoeft te staan. We verzamelen dan ook om negen uur in de haven. Lein en ik hadden onze voorbijganger de avond daarvoor uitvoerig gepoetst en schoon gespoten. Toen we klaar waren liepen we samen naar de auto waar ik struikelde over de doppen van de boot. Oeps foutje!! Gelukkig dat we er op tijd achter zijn gekomen want anders had onze voorbijganger de volgende dag op de bodem van de Vecht gelegen haha….

boten aan de Vecht

Afijn rond kwart voor 10 kwamen we in Weesp aan waar we heel snel getakeld werden en op konden roeien naar de Schalkse. Daar lagen alle sloepen alweer prachtig in een rij te wachten op wat komen gaat. De opkomst was bijzonder groot voor een eerste keer en hoewel de wedstrijd alleen bedoeld was voor de whalers zijn uiteindelijk de kuikensloepen er ook bijgekomen en zelfs andere typen sloepen zoals bijv de dikke Bertha uit Amsterdam. We melden ons gauw bij de organisatie en gaan dan de andere roeiers groeten die we een aantal maanden niet gezien hebben. Meneer van Amerongen, de bouwer van de whalers, was er natuurlijk ook en hij kwam ons al gauw veel succes wensen.

Hesther met meneer van Amerongen

We drinken nog een bakkie luisteren naar het palaver en gaan dan een stukje inroeien.Het weer is niet zoals verwacht het is een beetje grauw en koud en de wind trekt een beetje aan maar goed dat is eigenlijk beter dan een heet zonnetje op je hoofd toch? We roeien een kommetje in waar de start plaats zal vinden. We starten vandaag als laatste whaler en achter ons komen dan nog de kuikensloepen. We moeten eerst door 2 smalle doorgangetjes heen en dan richting bakboord.

Start in het kommetje
de burgemeester van Weesp

Na het startsein geven we 5 harde klappen verkorten de riemen en gaan dan bakboord strong op naar de volgende brug. Dan een lang saai stuk (omdat we natuurlijk niet opzij mogen kijken van Marco…) dan ronden we een eilandje en gaan het zelfde stuk weer terug. We vertrekken met een flink gangetje maar na een paar km merken we toch dat de conditie van sommige tijgers nog niet optimaal is want we zakken behoorlijk in. Het duurt dan ook tot het eiland dat we de eerste sloep in kunnen gaan halen. En daar komen we dan ook al onze vriendinnen van de Kaagvereniging tegen de Kaagse Bluf. Zij zijn al aan de terugweg begonnen. Ze waren als eerste gestart en hun ultieme doel was dan ook als eerste te finishen en door niemand ingehaald te worden en dat is hun ook heel knap gelukt.Niets is mooier dan als eerste over de finish te komen

De Kaagse Bluf

De volgende sloep is de 6 persoons sloep uit Makkum en we merken tot onze grote spijt dat het inhalen nog helemaal niet zo makkelijk is. Marco probeert ons op te zwepen zoals altijd maar er zit niet zoveel meer in helaas, pas als we de finish ruiken komt er weer wat gang in en dat is uiteindelijk gebleken de redding geweest. Secondjes pakken zoals Norrie altijd zegt en dat lukt ons gelukkig. Meer dood dan levend komen we de finish over en dat na maar 12 kilometertjes er moet nog wel wat gebeuren in ons sloepje qua conditie maar dat komt ongetwijfeld goed.

Finish

Na de wedstrijd

Als we klaar zijn praten we nog even na en gaan dan de sloep uit om naar de tent te gaan.We frissen ons wat op en drinken wat om vervolgens naar het kommetje te lopen om de heren en onze Marco aan te moedigen. Hij moet de heren van de Doxa vandaag sturen en dat komt omdat lange lieve Frans een ongeluk heeft gehad en zich daarbij erg heeft verbrandt hij ligt dan ook in het ziekenhuis. Vreselijk nieuws waar we erg van zijn geschrokken. Gelukkig kan Norrie het roer overnemen zodat de Doxa’s toch kunnen roeien. Nadat we iedereen aangemoedigd hebben vertrekken de tijgertjes richting de winkels van Weesp. Wat een ontzettend leuk dorp is dit zeg echt leuk om even doorheen te slenteren en dat doen we dan ook. Niet al te lang want na een uurtje komen de eerste heren alweer terug en die moeten we natuurlijk even toe juichen.

Als iedereen binnen is gaat de muziek aan en kan iedereen ontspannen. We eten HUTSPOT (toch nog een beetje Leiden in Weesp) en het is altijd gezellig om onder het genot van een roseetje of zes te kletsen en een beetje te dansen. Wij zijn er vandaag ook achter gekomen dat we het roeien eigenlijk doen voor de gezelligheid erna,en we kunnen er zalig dollen met gekke Eline ,stuurvrouw van de W2, met Ariena die zegt dat onze bekers zo mooi staan bij haar thuis, met Dolly, met Dirk, met heerlijke Jan etc etc.

heerlijke Jan

maar het feest is geen feest voor ons als de Doxa mannen niet zijn geweest.Net zoals onze training in Weesp brengen zij nu ook weer de gezelligheid……!!Maar toch ontbreekt er één feestganger en dat is Frans.Zonder hem is het toch echt minder leuk dus van af deze plek;Lieve lange Frans de tijgers wensen jou heel veel beterschap en we hopen je heeeeeeeeel gauw weer te zien want we missen je!

De prijsuitreiking

mooie prijzen

Het is weer zover de prijzen worden verdeeld en dat is altijd spannend zeker omdat de wedstrijd niet helemaal lekker verliep.Gelukkig waren de zorgen voor niets want de eerste prijs op vermogen voor de whalers en overall waren voor de kaagtijgers !!Het was een nipte overwinning maar dat maakt de feestvreugde niet minder.Dolly had een riem voor ons gemaakt met gaten voor bierglazen altijd handig maar misschien had ze gaatjes beter wat kleiner kunnen maken want een glaasje rosee valt er doorheen.Mmmm dan moeten we de rosee maar uit bierglazen gaan drinken dan is dat probleem ook weer opgelost………

rose houder

De andere prijs was de wisselprijs een enorme beker die ter beschikking was gesteld door de heer van Amerongen,geweldig!!De dag zit er weer op we maken nog een dansje of 20 en dan wil Marco naar huis en dat snappen we wel want hij doet het iedere keer maar weer. Boot brengen met een stel zenuwachtige tijgers in de auto, sturen (vandaag zelfs 2 keer) dan niet eens lekker kunnen drinken en dan vervolgens de losgeslagen tijgers lostrekken van de roeimannen om vervolgens de hele rit weer terug te maken met een stel dronken droppies in de auto,ik geef het je te doen!! Dus lieve Marco bedankt dat jij dit altijd maar weer voor ons doet, super!! We zitten in ieder geval aangeschoten of niet in zijn auto heerlijk te genieten van de overwinning. We weten dat er echt nog wel wat moet gebeuren om de prijzen te blijven houden maar dat komt vast wel weer goed……of niet we zien het wel!

Tenslotte wil ik de organisatie van Vechten op de Vecht en met name Dolly enorm bedanken, het was allemaal supergoed geregeld!

organisatie bedankt


Voor meer informatie over de wedstrijd Vechten op de Vecht zie de website van de organisatie: www.vechten.opdevecht.nl.

Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.