De Lutinerace van 2006


Op 10 juni roeiden de Kaagtijgers Esther, Hester, Marjolein, Mieke, Monique, Mijntje, Renate en Wilma de Lutinerace van Terschelling naar Vlieland. De special is deze keer weer rechtstreeks gebaseerd op het verslag "vanuit de Voorbijganger" door de schrijftijger. Op het moment dat deze special werd gepubliceerd beschikten we alleen over een "voorlopige" uitslag.EEN PRACHTIGE DAG……..

... hij liet zich dan toch overhalen om mee te gaan.

De volgende race op ons lijstje is de TV race ofwel de Lutinerace. Aan het begin van het seizoen had Marco ons te kennen gegeven dat hij alles wilde sturen dit jaar behalve de TV race. Na een voor ons zwaar en teleurstellende eerste helft van het wedstrijd seizoen kwamen we tot de conclusie dat de TV race toch geroeid moest worden om nog iets te kunnen betekenen in de dames roeitop. Dus moesten we Marco zien over te halen om toch mee te gaan naar Vlieland.

Massages, lieve woordjes en diverse beloftes werden door ons gedaan om Marco maar mee te krijgen maar dat ging niet echt lukken dus besloten we om onze laatste troef uit te spelen. We zeiden Marco dat we het heel jammer vonden dat hij niet meeging en dat we dan wel een andere stuur gingen zoeken voor deze race. Kijk dat vond hij natuurlijk niet goed en hij liet zich dan toch overhalen om mee te gaan.

Ik begrijp heel goed waarom Marco zo’n hekel heeft aan deze race want het is een enorme tour om deze 10 km te roeien en daarbij ook best kostbaar. Ik heb aangeboden om Marco te ontzien en de sloep vrijdag naar Harlingen te brengen met Ruud. Na drie en een half uur rijden en files kwamen we daar aan. Omdat het bijna niet te doen is weer terug te rijden en de volgende dag weer naar Harlingen te rijden besluiten we maar te blijven slapen.


... de sloep vrijdag naar Harlingen te brengen met Ruud. ...


Een paar dagen van te voren hadden we al kaarten gereserveerd voor de sneldienst naar Terschelling dus die kaarten ook gelijk maar even opgehaald en dan Harlingen even verkennen en op tijd naar bed omdat we er al weer vroeg uit moesten.

Om 8 uur kwamen de rest van de tijgers in Harlingen aan. Ruud bleef hier achter terwijl wij gauw de veerboot op gingen op weg naar Terschelling. We hadden superweer en genoten van de tocht naar het eiland.

... en genoten van de tocht naar het eiland. ...


Daar aangekomen hadden we ruimschoots de tijd om koffie te drinken, kaarten te bestuderen en te kijken wie onze tegenstanders waren vandaag.

... de tijd om koffie te drinken, kaarten te bestuderen en te kijken wie onze tegenstanders waren. ...


We waren al gauw tot de conclusie gekomen dat dit echt een wedstrijd is waar de ‘eilanders’zwaar de overhand hadden en natuurlijk voordeel hadden. Want wij de sloepen uit het westen hebben niet echt veel kaas gegeten van stromingen en waar je het best kan roeien om deze zo gunstig te benutten,balen dus. Rijnder had ons wel de tip gegeven te proberen op volle kracht het eerste deel te roeien omdat we daar de stroming mee zouden hebben. We zouden alles geven en proberen een gunstige koers te varen.

Om 1 minuut voor 12 starten we gelijk met 2 herenboten en jullie raden het al onze ‘vriendinnetjes’ uit de Kaag1, een start die we allemaal haten maar die het ook extra spannend maakt. Daar gaan we, de heren zien we al gauw niet meer want de sloepen van KWV de Kaag gaan hard, héél hard. Eerst komt de Kaag1 iets voor te liggen maar dat zint ons niet dus zetten we even extra aan om ervoor te komen en dat lukt. Dit is natuurlijk het doemscenario want het tempo moet constant hoog blijven om ze er achter te laten blijven, zwaar héél zwaar!!! Lein houdt de kaag1 links in de gaten en ik rechts mochten ze aan die kant er langs willen.

... Om 1 minuut voor 12 starten we ...


In het Schuitengat raakt bakboord af en toe de grond met de riemen door de ondiepte en dat brengt het tempo weer wat lager maar daar éénmaal doorheen gaat het jagen van de Kaag1 weer beginnen, links proberen in te halen dan weer rechts. Iedere keer dat dat gebeurd moeten we weer aanzetten maar na ongeveer 15 slagen laten de meiden het weer zitten en zakken weer achter ons. Pfffff dit is voor beide teams zwaar maar het tempo blijft op deze manier hoog en het houdt ons scherp. We proberen nog even achter een 12 persoons herensloep te haken maar dat gaat echt te hard.

Het water begint nu bokkig te worden, vooral bakboord heeft daar last van en tijdens een wat hoger golfje valt Marco zowat uit de sloep. Dat leidt ons af waardoor we de Kaag1 uit het oog hebben verloren. Zij zijn helemaal naar links gegaan en gaan ons daar voorbij, helaas kunnen we dat niet laten gebeuren en de Voorbijganger wordt op scherp gezet en alle tijgers gaan nu vol in de riemen hangen om ze er weer achter te dwingen. Mijn God wat is dat zwaar, eerst erachter dan er naast waar de Kaag1 ook een tandje erbij doet en dan gelukkig er voorbij.

We zijn al heel wat boten gepasseerd en zien Vlieland achter ons. Welke route is nou slim om te varen, er zitten boten aan de kust maar ook aan de andere kant. Onze onkunde betreffende de stroming doet Marco besluiten om dan maar in het midden te blijven want hij weet ook echt niet wat het beste is, ons Kaagwater kent dit natuurlijk niet. Dit geeft de eilanders natuurlijk voordeel want zij trainen altijd op dit water en kennen het op hun duimpje. ”Nog honderd meter tot de finish” schreeuwt Marco en we gooien er nu echt alles uit om die lang gewenste lijn te passeren maar ook om die loeders van de kaag1 achter ons te laten en dat lukt maar met misschien 2 bootlengtes verschil dus niet echt riant.

Ook hier op Vlieland staat het publiek ons toe te juichen en dat geeft een heerlijk gevoel en daarbij hebben we sinds tijden ook weer eens lekker geroeid, de sloep rolde echt goed over het water. Met een heel fijn en voldaan gevoel verlaten we de Voorbijganger.

- V i d e o ! -
Ontspanning en dropshots na de finish
Klik op het eerste beeldje om de video te starten
Video: ontspanning en dropshots na de finishMarco zegt dat hij er ook een goed gevoel over heeft en dat een top 5 er wel in moet zitten. Daar waren we blij mee. Het blijft toch raar want daar waar we er vorig jaar van baalden als we tweede werden zo blij zijn we nu met een top 5, het kan zo verkeren….

... en genieten de rest van de middag samen met de Meiden van staal ...


We gaan ons opfrissen en genieten de rest van de middag samen met de Meiden van staal van het eiland, de muziek, het weer, het uitzicht en het bier.

Het verzamelterrein op Vlieland.


Om half zes stappen we weer op de boot terug naar Harlingen en bespreken dat het leuk was dat we TV race geroeid hadden maar dat we hem nooit meer zouden roeien door de hoge kosten en het enorme geregel vooraf voor maar anderhalf uur roeien.

De haven van Vlieland, gezien vanaf de veerboot


... op de boot terug naar Harlingen ...

Daarbij was het ook echt niet leuk dat de uitslagen pas om zes uur kwamen en dat de veerboot om half zes vertrok waardoor een heleboel roeiers dit niet konden meemaken. In Harlingen neemt Lein de sloep weer mee en Marco, Mieke en ik rijden met Renate mee. Onderweg krijgen we een sms van Vlieland: niet de West Arvada van Terschelling maar de Waterheks van Vlieland had de eerste prijs gewonnen….

De nrs 2 tot en met 5 waren ook eilanders….. en nr 6 was de Kaag1 en wij waren zevende, het moet niet gekker worden, dit hadden we niet verwacht. De waterheks op één niet en al helemaal niet dat de Kaag1 voor ons zou eindigen. Het was een close finish maar dat hadden we al eens eerder gehad en toen hadden wij wel gewonnen. We snappen er niets meer van en de goede stemming verdwijnt gelijk vooral bij Marco. Hij had hier een goed gevoel over gehad en nu bleek dat gevoel helaas niet te kloppen…. Tot aan Warmond blijven we er over praten maar we moeten ons neerleggen bij deze zevende plek hoe rot ook. We vragen ons af hoe hard je als whaler wel niet moet varen om de kleine boten voor te blijven en onze conclusie is… hard, héél,héél hard. Jammer héél jammer dat zo’n prachtige dag zo teleurstellend moest eindigen………….


Onze geluwensen voor de Waterheks. Gelukwensen ook voor de Kaag 1 die deze keer boven ons geeindigd is, zonder dat wij deze keer materiaalpech hadden. (de vermelde uitslagen zijn op het moment dat dit wordt geschreven nog niet "officieel")


Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.