De 13e Maasrace van Rotterdam in 2007.Op zaterdag 8 september vond in het kader van de Wereldhavendagen de 13e Maasrace van Rotterdam plaats. Er deden 42 sloepen en gigs mee waarvan er 19 gevuld waren met dames.

Het weer was een beetje grauw, zwakke wind, tegen miezerig aan, maar tijdens de roeirace bleef het droog. De temparatuur was beneden de 20 graden, wel lekker als je een flink eind gaat roeien.

De onderstaande tekst is een verslag "vanuit de Voorbijganger" door de schrijftijger.


ROEIEN IN ROTJEKNOR…….


ROEIEN IN ROTJEKNOR…….

De zomer is weer teneinde gekomen en de tijgers maken zich op voor de eerste wedstrijd van het najaar. De sloep heeft niet de hele zomer vol gezeten want er waren constant tijgers op vakantie maar goed ook een tijgertje heeft weleens rust nodig toch? Zelfs de stuurman meldt ons dat hij op vakantie gaat en wel de laatste week van augustus en de eerste week van september. Jullie raden het al Marco kan niet mee naar Rotterdam en we schrikken er al niet eens meer van want dit is niet de eerste keer dit jaar.

Jan de Bruin zou ons sturen

Okee we vinden het helemaal niet erg dat Heidi ook wel eens met haar man weg wil maar niet nu. Op vakantie gaan terwijl de tijgers moeten roeien dat kan echt niet maar goed we hebben het deze keer door de vingers gezien maar volgend jaar moeten ze maar in december gaan dan is het vaak ook nog wel lekker weer….

De stuurman van de kaagtijgers kan er eigenlijk ook geen privé leven bij hebben want wij hebben nou éénmaal veel aandacht nodig…. Maar goed het was niet anders dan maar weer zonder Norrie op pad.

Voordat Marco wegging vertelde hij ons dat alles geregeld was, Jan de Bruin zou ons sturen en de woensdag voor de wedstrijd zou hij met ons mee trainen.

Dat dat net op onze jaarlijkse roei/zeil/wijn/kaasavond zou vallen daar was niets aan te doen want Marco zei ons dat Jan alleen die avond kon. De zeilers waren zéér teleurgesteld dat het niet door kon gaan en dat was vervelend maar wat moet dat moet.

De dag voor de training sprak ik met Jan en van een training wist hij niets af en hij had dat al gelijk tegen Marco gezegd zei hij…. We baalden allemaal enorm maar kennen marco ook al wat langer als vandaag en soms laat ook hij een steekje vallen. Gelukkig had ik snel een andere stuurman gevonden,Floor Maitemo,ook niet de minste dacht ik zo.

Hij stuurde ons de hele boerenbuurt door en gaf ons goede tips over onze houding en de stand van het blad dus was het toch nog een leerzame avond. Natuurlijk gingen we nog “even “naar de soos want we hadden de roei/zeil avond wel afgezegd maar de wijn en kaas die lieten we niet staan. Het was weer erg gezellig alleen Floor vond het wat lang duren en die zagen we op een gegeven moment al buiten staan wachten op ons. Sorry Floor maar als we op de soos zijn dan gaan we niet zo snel weer naar huis . We wilden toch een beetje rekening houden met hem dus tegen enen besloten we maar weg te gaan….

Nu op naar Rotterdam samen met de voor ons nog onbekende stuurman Jan. Op de haven stond hij al te wachten om te vertrekken. We zetten Willie en Renaat bij hem in de auto zodat zij hem even bij konden praten over de gebruiksaanwijzing van de kaagtijgers.

Het weer is prima als we in de sloep stappen om richting de start te gaan. Vorig jaar hadden we dit stuk nog geroeid maar nu laten we ons lekker slepen. Een lange rij met sloepen vertrekt wat weer een prachtig gezicht is. De kaag 1 die zit achter ons tijdens de sleep en dat is wel weer prettig want dan kunnen we alvast aan het beeld wennen…

Een lange rij met sloepen vertrekt wat weer een prachtig gezicht is. De kaag 1 die zit achter ons tijdens de sleep


We zingen even ons hele reportoire tijdens de rit en kijken ondertussen onze ogen uit op de maas.

- V i d e o ! -
We zingen even ons hele reportoire tijdens de rit en kijken ondertussen onze ogen uit op de maas. Klik voor video.

Dan is het wachten op de start,het teken voor opvaren wordt gegeven en Jan stuurt ons keurig door de wirwar van boten naar de voorste lijn naast de Caatje. Als het kanonschot klinkt varen we na een spelletje mikado met riemen keurig weg.

De commando’s van Jan zijn prima en we maken mooie lange klappen. De Kaag1 zijn we al gauw kwijt en nu de Jan vd Berg nog en dat lukt ook al vrij snel. De enige waar we niet van afkomen is de whaler Epoxydus vol met jonge kerels. Zij hebben een hele lange tijd op allerlei manieren geprobeerd ons voorbij te komen maar dat ging echt niet lukken en dat frustreerde de mannen enorm. Het gaf ons alleen maar kracht want het blijft grappig om een zelfde boot met mannen voor te blijven.

- V i d e o ! -
Bij de Brienenoordbrug! Klik voor video.

Vlak voordat we Rotterdam ingingen pakt de Epoxydus een gunstigere stroom en moeten we ze laten gaan maar we blijven dichtbij.

Als we onder de Erasmusbrug varen komt het rotste stuk met enorm knobbelig, onrustig water met veel stroming loeizwaar om te roeien. Marco had tegen Jan gezegd wat gebeurd gebeurd er maar je moet de heen weg langs de kant varen en terug midden op het water om zoveel mogelijk profijt van de stroming te hebben. Jan deed dat keurig toen Lein en ik zagen dat bijna iedereen langs de kant ging varen en met een noodgang dichterbij kwamen,de stroming was dit jaar juist andersom….

Het leek wel een nachtmerrie want opeens zag ik ook de Kaag1 rap onze richting opkomen terwijl die echt een enorm stuk op ons achter lag. Dit kon niet waar zijn het leek wel een grap maar toch brak de paniek uit in de sloep en ging iedereen zich ermee bemoeien. Die schreeuwde dit een ander begon zelf te tellen kortom chaos in de voorbijganger en dat is het ergste wat je als stuurman kan gebeuren. Acht rood aangelopen,zwetende en schreeuwende tijgers in je sloep,een nachtmerrie.

Acht rood aangelopen,zwetende en schreeuwende tijgers in je sloep,een nachtmerrie


Om ons nog een beetje moed in te spreken zei Jan “komop meiden we zijn er bijna het is nog maar een kilometer…’ Haha dat was natuurlijk dodelijk want voor de tijgers is een km toch wel héél erg ver zeker als je de concurrent steeds sneller in de buurt ziet komen. Maar daar was die dan eindelijk de finish gelukkig ….

Maar daar was die dan eindelijk de finish gelukkig ….


De kaag 1 komt een half minuutje na ons binnen en ik ben toch een beetje bang dat dat niet genoeg is.

Het gebouw waar we zitten is prachtig

Langs de kant staat onze laatste en dus enige supporter en webmaster Rijnder en die bevestigt mijn vermoedens hij wist ook niet zeker of wij mede door stroomberekening het gered hadden, balen!! Jan staat er een beetje beteuterd bij en dat is niet leuk. Hij heeft zijn vrije dag voor ons opgeofferd en dan loopt het zo af. We balen allemaal een beetje want we hadden goed geroeid en Jan had goed gestuurd maar het was niet anders ook als we deze wedstrijd verliezen staan we nog ruim aan kop. Dus nemen we er gezellig eentje en kletsen met de andere teams de wedstrijd nog even door.

Het gebouw waar we zitten is prachtig en heeft een mooi terras waar we prachtig over de Maas heen kunnen kijken.

... en heeft een mooi terras waar we prachtig over de Maas heen kunnen kijken. ….


Na een paar roseetjes en een gezellig gesprek met de heren van de vecht zijn we het verlies van de wedstrijd al weer bijna vergeten tot daar de prijs uitreiking is.

Na een paar roseetjes en een gezellig gesprek ...


Sportief als ik ben ga ik buiten zitten om de uitslag te horen… Helaas werd ons klassement niet genoemd terwijl deze wedstrijd wel genomineerd was maar aan de andere kant ook wel weer gelukkig want dan hoeven we onze nederlaag niet te horen.

Maarrrrrr wat schetst mijn verbazing als ik de uitslagen lijst pak……we hebben wel gewonnen JIPPIE!!!! Snel bel ik Jan op want die was al vertrokken om het goede nieuws te vertellen en ook hij was zeer blij. Op naar huis waar we onderweg nog een achtervolging hebben met de mannen van de vecht en waar we ook onze Rijnder op zijn motor tegenkomen.

... waar we ook onze Rijnder op zijn motor tegenkomen.


Even zwaaien allemaal en dan gauw naar huis met de beentjes op de bank want het was toch wel een hele zware wedstrijd.

Jan de Bruin ontzettend bedankt dat jij ons wilde sturen en excuus voor ons wilde wijven gedrag…..

Op naar Makkum!!


Er werd geen uitslag gepubliceerd van het klassement Kromhoutwhalers. Op basis van de uitslag van het algemeen klassement is duidelijk dat die er zo uit zag:

Eind-
Positie

Team

Sloep

Roeitijd:

UU:MM:SS

Vermogen per roeier

[Watt]

1

Kaagtijgers

Voorbijganger

1:56:31

43.3

2

Meiden van Staal

Kaag 1

1:57:00

42.5

3

De Spiering dames 1

Spiering 1

2:01:03

34.6Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.