De 11e Maasrace van Rotterdam in 2005.Op 3 september vond in het kader van de Wereldhavendagen de 11e Maasrace van Rotterdam plaats. Er deden 43 sloepen met heren mee en 15 sloepen met dames

Deze wedstrijd was voor ons een ingelaste wedstrijd. Hij stond eerst niet in ons schema en de teamleden hadden er dan ook geen rekening mee gehouden in hun agenda's. Doordat de westrijd in Terhorne werd geschrapt gingen de nominaties daarvan over naar deze Maasrace en daarom wilden we toch meedoen. We hadden moeite de sloep vol te krijgen, maar met Rien als vervangende stuurman, met Heleen van de Kaagse Bluf als invallende roeister en met een nog herstellende Kaagtijger konden we toch meedoen.

Het was een zomerse dag met een hoge luchtvochtigheid. Op sommige foto's is die vochtigheid te zien.


Van deze race is er ook een verslag "vanuit de Voorbijganger" door de schrijftijger.

Voor de start werden alle sloepen verzameld in de Leuvehaven. Op deze foto liggen achteraan naast elkaar (voor de kijkers van rechts naar links) de Gebroeders van Amerongen (Heren - Kaag 3), de Voorbijganger (Kaagtijgers), de Zeesteeg (Zeesteeg heren,Makkum) en de Kaag 1 (Meiden van Staal). Pal voor ons de gerespecteerde tegenstanders "Trewes 3". Daarnaast de Wetterspetter (geel) en de Pollux (donkerblauw), die laatste zouden we nog vaker tegenkomen.

Alle sloepen verzamelen


Vanaf de Pollux werd de onderstaande foto gemaakt die ons toont op een ontspannen moment. Dank aan de mannen van de Pollux voor de toestemming deze foto te gebruiken. Zij hebben zelf ook een website, die kunt u straks eventueel hier bekijken.

Gezien vanaf de Pollux


Naarmate de tijd voortschreed werden de bemanningen onrustiger en drongen de sloepen op onder de brug door richting de Maas. Het was moeilijk de meute in bedwang te houden. Ook wij (de groene sloep met de oranje shirts) kwamen naar voren.

Allemaal opdringen naar de Maas


Ineens werd de doorgang vrijgegeven en kwam er eeen enorme stroom sloepen op gang. Iedereen voer de Maas op en zocht een plaats voor de startlijn. Als u op het onderstaande beeld klikt dan start er een video en ziet u een vloedgolf aan sloepen voorbij komen. (Dit gaat het beste met een ADSL-verbinding, het is wel een bestand van 3,1 MByte. Als er vraag naar is dan zetten we het filmpje op de download-pagina.)

- V i d e o ! -
Op naar de start! Klik voor video.

Het einde van de video is niet het einde van de stroom sloepen. De video is gestopt toen er even een gat viel in de stroom sloepen en het kan zijn dat u daarom uw eigen sloep niet hebt gezien. Even later ging het weer verder en kwam er opnieuw een kluwen sloepen voorbij.

De startlijn was juist voor de Erasmusbrug. Het was één grote start voor alle sloepen tegelijk. Het was dringen om een goede startpositie te verkrijgen.

Een goede startpositie bemachtigen


Daarna werd er 15 km geroeid. De finish was bij de Müllerpier. Daar hadden de heren van het tijdwezen zich opgesteld om alle aankomsttijden te noteren, Vooraan op de foto zit Piet Hollestein, daarachter zit Luc Naudts. Voor dit stille werk op de achtergrond dat stressbestendigheid vergt mag wel eens wat meer aandacht zijn.

Tijdmeters bij de finish


Als allereerste Kaagploeg kwam de Caatje van Warmond door de finish. Dit waren de Heren Kaag 1, gestuurd door Ad Bisschops. Zij behaalden de 4e plaats in de Hoofdklasse A en de 6e plaats in het Algemeen klassement.

Finish Caatje van Warmond


Kort daarop finishte de Gebroeders van Amerongen met aan boord de Kaag heren 3. Ze behaalden de 4e plaats in de hoofdklasse B en de 28ste plaats in het algemeen klassement.

Finish Gebroeders van Amerongen


Even later finishte de Kaag1 met de Meiden van Staal. Bij deze gelegenheid werden ze gestuurd door Willem die hier de armen ten hemel hief. Ze behaalden een eerste plaats in de Eerste klasse en een derde plaats in het algemeen klassement.

Finish van de Kaag 1


Daarna finishten wij tussen de Pollux (hé daar heb je ze weer, op de voorgrond met het MBK heren-roeiteam) en de Jan vd Berg (met de dames uit Urk).

Finish van onze Voorbijganger


In het nieuwe gebouw van het Scheepvaart- en Transportcollege konden we ons omkleden en zelfs douchen. Hier zou ook de prijsuitreiking plaatsvinden, maar voor het zover was moesten wij nog even wachten totdat de rekenaars klaar waren met hun werk. Dat kwam goed uit, Ruud was vandaag jarig en dit was een uitstekend moment voor de taart. Ruud, gefeliciteerd!.

Verjaardagstaart


Het was zover, de prijzen gingen uitgereikt worden door Erik Hietbrink, voorzitter van het college van bestuur van het STC en tevens een belangrijke stuwende kracht achter het nieuwe STC.

Erik Hietbrink


Als eerste Kaagploeg konden de Meiden van Staal de Eerste prijs ophalen van de deelneemsters uit de Eerste klasse.

Meiden van Staal met eerste prijs in Eerste klasse


Daarna konden wij de Eerste prijs van de deelneemsters in de Hoofdklasse B ophalen.

Kaagtijgers met eerste prijs in Hoofdklasse B


Ook de beide invallers die het ons mogelijk maakten deel te nemen, Heleen en Rien, konden de gelukwensen van de wedstrijdleiding in ontvangst nemen. Heleen en Rien, hartelijk bedankt!!!

Heleen en RienOok nu kijken we weer naar het resultaat in het Algemeen klassement, want dat bepaalt of we aan het eind van dit seizoen promoveren en of we misschien kampioen kunnen worden. De uitslag van de bovenste 4 ziet er bij deze wedstrijd als volgt uit:

Eind-
Positie

Team

Sloep

Roeitijd:

UU:MM:SS

Vermogen per roeier

[Watt]

1

Froulju 8

Trewes 3

1:50:04

57.7

2

Okke Hel-Danser

Danser

2:06:42

56.4

3

Meiden van Staal

Kaag 1

1:40:55

55.4

4

Kaagtijgers

Voorbijganger

1:41:42

54.9

Het bleek dat de uitslag werd berekend met medeneming van stroom, daarom viel het resultaat iets anders uit dan wat we zelf konden berekenen (we beschikten alleen over start- en finishtijden, niet over de tijden bij de tussen-meetpunten en konden daarom zelf stroom niet meenemen).

Doordat we deze keer vierde zijn geworden gaan we in de nationale competitie nu (tijdelijk) terug van de eerste plaats (die wij deelden met onze gerespecteerde tegenstanders in de Trewes 3) naar de tweede plaats. Er zijn straks echter weer nieuwe kansen in Amsterdam en in Muiden en wij zullen er zijn, op volle sterkte!Lees ook het verslag "vanuit de Voorbijganger" door de schrijftijger.

Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.