De 16e Noordzeekanaal Sloepenrace (2006)Als u over meer foto's beschikt van de Kaagtijgers in deze Noordzeekanaal sloepenrace dan zouden we daar graag een electronische kopie van ontvangen. Neem dan even contact op via de contactpaginaDe 16e Noordzeekanaal sloepenrace vond plaats op 22 april 2006. Het KNMI had aangenaam weer voorspeld, maar in werkelijkheid was het nogal koud en winderig. Voor de Noorzeekanaal sloepenrace roeiden we vanaf de Zuidersluis in IJmuiden 5 mijl oostwaarts naar de Kruithaven en weer terug.

Vooraf was het een drukte van belang voor de Zuidersluis. Van de 80 aanmeldingen waren er 72 sloepen ook daadwerkelijk komen opdagen. Af en toe werd er gekeken naar de lichten van de sluis zelf maar die bleven de hele dag op dubbel-rood staan.

Een gezellige drukte voor de Zuidersluis.


Voor de eerste start was de burgemeester van IJmuiden aanwezig op het startschip de Aron.

Spreker en de burgemeestrer op het startschip de Aron.


De start verliep bijzonder ordelijk. Er is een grote klok zichtbaar voor iedereen, de starttijden van iedere sloep zijn vooraf gepubliceerd en echt op de gepubliceerde tijd gaat het signaal af. Op de foto hieronder vertrekken we samen met de Amazone en de Haarlemmerhout. Boven ons dampen de hoogovens er lustig op los.

Onze start samen met de Amazone en de Haarlemmerhout.


Bij de start kwamen we goed weg, hier laten we ook de Haarlemmerhout achter. Het roeien in de Haarlemmerhout lijkt ingewikkeld op deze foto.

Bij de start kwamen we goed weg.


Terwijl wij ons haastten van start naar finish (en vele anderen met ons) speelde in de tent het accordeon-orkest de Klavierschippers met 4 zangers/zangeressen (zo te zien aan de strepen op de mouw: twee maal Luitenant ter zee der 2e klasse oudste categorie, en twee vrouwelijke bootsmannen of sergeanten) door middel van bekende meezingers de wachtenden een beetje warm.

Accordeonorkest de Klavierschippers.


Na 1 uur, 36 minuten en 22 sconden kwamen we terug over dezelfde lijn. Over wat er tussen start en finish aan boord gebeurde schrijft misschien de schrijftijger nog eens een verhaal.

Onze finish.


Tijdens het wachten op de uitslag werden de sloepen weer op de trailers gehesen.

De Voorbijganger op de trailer


Ook anderen maken nuttig gebruik van de pauze tot de prijsuitreiking. Marco heeft ze allemaal op een rijtje.

Marco heeft ze allemaal op een rijtje.


De prijzen werden uitgereikt door dezelfde burgemeester die we eerder al zagen op het startschip. Wij kwamen twee keer het toneel op, n keer voor de eerste plaats in het klassement Kromhoutwhalers en n keer voor de speedcup voor dames. We hebben echter bericht ontvangen dat de speedcup ten onrechte aan ons uitgereikt zou zijn.

We ontvingen de eerste prijs in het klassement Kromhoutwhalers en (misschien tijdelijk) de speedcup


Ook de heren van de Kaag, in de Caatje van Warmond, hadden de eerste plaats behaald in het Kromhoutwhalerklassement. Ze waren echter al weer naar huis vertrokken en daarom nam Renate de gelukwensen en de eerste prijs namens de heren in ontvangst. Bij de heren heeft deze race een nominatie voor het klassement Kromhoutwhalers, daarom is deze prijs van de heren nog belangrijker dan die van de dames.

Renate neemt, namens de heren in de Caatje van Warmond, de eerste prijs in ontvangst


Esther toont de speedcup voor de dames van de Jan van de Berg uit Urk

Ook van de uitreiking van de speedcup hebben we mooie foto's, maar door de boodschap hierover achteraf is het nu niet leuk meer die te plaatsen. Wel kan Esther de cup zelf al vast even laten zien voor de dames van de Jan van de Berg uit Urk, zij zouden er recht op hebben.
Wel is het leuk hier het symbool van onze eerste plaats bij het klassement Kromhoutwhalers in deze race te tonen. Hier getoond door een paar gelukkige "houders".

Het symbool van de erste plaats in het klassement Kromhoutwhalers.


En dan de resultaten. De eerste prijs in het algemeen klassement werd uitgereikt aan de Garuda. Ook die uitreiking blijkt ten onrechte te zijn geweest. Dit werd veroorzaakt doordat er in het spreadsheet een andere Garuda stond terwijl deze nieuwe Garuda (II) daar nog niet in voorkwam. Het is echter de nieuwe naam van de oude Faba Facta II. Achteraf blijkt de eerste prijs in het algemeen klassement toe te komen aan de Eucalypta, waarvan we hieronder een foto laten zien die bij de start is genomen. De Eucalypta roeit nu nog in de tweede klasse dames, maar als ze zo doorgaan roeien ze volgend jaar in de hoofdklasse. Zo te zien lijkt het een oudere houten sloep die aan de buitenkant glad is bekleed met glasmatten en epoxy, toch wel prettig te merken dat het er niet om gaat de nieuwste middelen te hebben maar dat het gewoon om de fysieke prestatie gaat. Onze gelukwensen voor de dames in de Eucalypta.

De Eucalypta bij de start.


In de (herziene) uitslag van deze race voor het algemeen klassement kwamen wij op de 12e plaats met 55,18 Watt terwijl de Eucalypta een score had van 62,18 Watt. Veel sloepen hebben tijdens deze race iets van ongeveer 60 Watt geroeid. Als we nog iets willen gaan betekenen in het algemeen klassement dat zullen we er echt een schepje bovenop moeten doen.
Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.