De 15e Noordzeekanaal Sloepenrace (2005)


Voor het eerst in de Noordzeekanaal sloepenrace, en meteen RAAK!!...

Deze special in verband met de Noordzeekanaal sloepenrace van 16 april 2005 is gebaseerd op foto's van Ruud. Als u over meer foto's beschikt dan zouden we daar graag een electronische kopie van ontvangen.

Dit is de eerste Noordzeekanaal sloepenrace waaraan werd meegedaan door de Kaagtijgers. De Noordzeekanaal sloepenrace vindt plaats vanaf de Zuidersluis in Ijmuiden en gaat vandaar 5 mijl oostwaarts naar de Kruithaven, daar wordt gekeerd en dan gaat het weer terug naar de Zuidersluis. Uiteindelijk blijkt de totale afstand 15,2 km te zijn geweest. Hieronder het verslag "vanuit de Voorbijganger"Gelukkig is het weer zover, we mogen weer roeien. Na veel gebel hebben we een goede vervangster gevonden voor Pietje, die nog steeds geblesseerd is, het is Monique uit Katwijk. De laatste woensdag voor de (wed)strijd kan ze gelukkig nog even mee-roeien, een klein rondje Kaag. We kunnen onze Dropshot niet eens nuttigen onderweg, we moeten door van Marco. Had Monique toen al geweten hoe lekker een Dropshot is, had ze al haar afspraken afgezegd. Dus die woensdag waren we voor het donker thuis.

We hebben er zin in! Daar gaan we met nummer 57

En dan zaterdagochtend. Ik bel even met Hester om als 2 zussen even de wedstrijd door te nemen, ze kon nog net praten. Hester staat helemaal strak. Zij heeft gehoord dat er over de C-waarde van onze boot wordt geklets, en dan in de negatieve zin. We zouden geen juiste C-waarde hebben en daardoor dus ook winnen. We zullen zien.

Nu de race zelf, wat een k..-weer, alleen maar regen. Maar gelukkig niet zoveel wind en dat is het belangrijkste. Het duurde eventjes voordat we eindelijk in onze Voorbijganger konden stappen. Even lekker op de kaderand een nat kontje halen en dan snel je plek innemen, gelukkig zijn we bijna niet zenuwachtig, zoals altijd.

Klaar gaan liggen voor de start. Op de achtergrond hoogovendampen.

Even een beetje inroeien en dan naar de start, de andere damesboten zijn al weg, wij starten tussen de heren. Waarom zou dat toch zijn???? Marjolein knipoogt even naar de mannen aan de ene kant en Hester naar de andere kant. Je ziet ze denken, wat snoezig die dames in dat bootje. Dat zullen ze weten. Bij de start laten we de ene boot al onze knappe snuitjes zien en we gaan onderweg naar de andere. De heenweg denk ik de hele tijd, waarom doe ik dit, nu stop ik er echt mee, weer gaan die pleisters los, hoeveel blaren zal ik straks hebben, ja ik weet het echt zeker ik ga er echt mee stoppen.

Terug door de finish

Op de achtergrond hoogovendampen.

Marco helpt ons, zoals altijd, er weer goed doorheen. We doen het goed, zegt hij en dat horen we graag. Vlak voor het keerpunt zien we de Meiden van Staal terugkomen, nu kan Marco kijken wat het verschil tussen de beide teams is. Na de boei hebben we meer wind tegen, dat valt niet mee, maar we gaan door. En dan, als zo'n 3/4 van de wedstrijd gevaren is, worden de Tijgers warm. We nemen nog even wat te drinken en komen lekker in slag. Maar de vermoeidheid en voor sommige ook de Hoogovendampen gaan parten spelen, we moeten elkaar erdoorheen helpen.

Het was geen mooi weer

We gaan nu ook eindelijk boten inhalen, zelfs de W2 komt weer in zicht (die mannen van de start) en heel in de verte ziet Marco de Kaag1. Hoever nog Marco?? We zijn er bijna, nog 7 , of nee nog 10 minuten. Nee marco dat moet je niet zeggen, zo'n lange tijd. Koppen dicht en roeien, we gaan die boot uit Muiden pakken, nu moet ik het hebben!!! En daar gaan de Tijgers, als een speer. Wat een gang zit er in onze boot, we gaan ze echt pakken, we laten ze huilen (hi,hi). Het was echt zo gaaf om dat laatste stuk te roeien, ineens schoot de boot vooruit, volgens mij kwamen we bijna "uit" het water, geweldig.

Een scheve kijk in de boeg. De boot uit en wat droogs aantrekken.

Marco wordt bijna niet goed als hij op de stopwatch kijkt en kan het ook niet uitspreken, hij laat het zien. 6 Minuten sneller dan de Kaag1, dat kan niet kloppen. Dan Ruud zoeken, die staat ook al met zijn duimen omhoog, zou het echt waar zijn? We laten nog even wat van onze zangkunsten horen en dan gauw de boot uit en wat droogs aantrekken. Maar dat doen we niet zonder Monique ons dopingdrankje te laten proeven, ze kijkt er een beetje wantrouwend naar, maar na het geproefd te hebben gaan haar oogjes glimmen. Heerlijk, heb je er nog een voor me. Dat is een vrouw naar ons hart, bedankt Monique en we hopen dat we je nog eens kunnen bellen. En dan is het wachten, lang wachten. We moeten ons warm houden door op de muziek mee te bewegen en zelfs een Dropshot extra te nemen(lekker hè Monique).

Na de race konden we ons droog vermaken in de feesttent

Niet al te droog natuurlijk

We worden eerst verward met de Kaag1, die de 1e prijs in de eerste klasse hebben. gefeliciteerd Meiden!. Maar dan komt de 1e prijs in hoofdklasse B er toch echt aan, voor de Kaagtijgers. De eerste tijgers gaan weg omdat zij naar huis moeten, nou doei. Wij gaan zo, o maar er is ook nog een speedcup. Die is ook voor ons, en als wij weer van het podium af willen springen worden we teruggeroepen, er is nog meer. De 1e prijs voor de snelste Whaler, onze dag kan niet meer stuk.

Er waren genoeg prijzen om te verdelen


Wachten op de prijzenregen. We gaan vast onder de prijzen.

We gaan vast onder de prijzen

De eerste prijs in het algemeen klassement is voor de Trewes3, gefeliciteerd dames. We dansen nog even met onze prijzen door de tent en keren dan huiswaarts. Wat een geweldige ervaring. Dan wil ik ook nog even zeggen dat ik de volgende race toch maar weer meedoe, ik kan niet zonder die kick.

En dit zijn de prijzen die we uiteindelijk mee kregen naar huis
Het bleek dat we de afstand van 15,2 km hadden geroeid in 1 uur en 34 minuten. Dit betekent dat we per roeister een vermogen ontwikkelden van 60,23 Watt. Hiermee werden we winnaar in de hoofdklasse B, maar als we kijken naar de winnaar van de Hoofdklasse A (Trewes 3) dan is het verschil niet groot. We zouden daar 2e zijn geweest en met 100 seconden sneller zouden we gelijk zijn geeindigd.

Onze Kaagvriendinnen in de Kaag 1 behaalden ook een eerste prijs in de Eerste klasse met 48,44 Watt. Dit is de eerste keer sinds lange tijd dat we niet roeiden tegen de Kaag 1 (er was hier geen nominatie voor een klasse waarin we allebei roeien, ook niet voor de Kromhoutwhalers), maar voor de vergelijking: Na 1 uur en 34 minuten roeien (tijd die overeenkomt met onze finishtijd) had de Kaag 1 nog ongeveer 900 meter te roeien tot aan de finish, we zijn behoorlijk uitgelopen.

De Kaag-heren werden met de Caatje van Warmond 3e in de hoofdklasse A en eerste bij de Kromhoutwhalers met 105,87 (!)Watt. De heren gaan ècht hard.

Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.