De Slag om Makkum in 2005.Van deze race zijn er ook verslagen "vanuit de Voorbijganger". Er is een verslag door de schrijftijger en een verslag door de stuurman. Het is leuk om te lezen hoe verschillend de race van twee kanten werd beleefd.

Op 20 augustus vond de 3e slag om Makkum plaats. Tijdens de Kaagweek kwam de Zeesteeg uit Makkum bij ons roeien, nu brachten wij een tegenbezoek.

Het was mooi weer, de hele dag hebben wij in Makkum geen regendrup opgemerkt, het was niet altijd even helder en sommige foto's (vooral binnen de feesttent) zijn daardoor een beetje donker uitgevallen. Makkum is een karakteristiek oud havenplaatsje aan het Ijselmeer. Op deze foto is iets te zien van de haven met de vissersschepen, op de voorgrond ligt Trewes 3 (waarmee we de eerste plaats in het algemeen klassement delen) en wij drijven verder naar achteren in de groene sloep met de oranje shirts.

Alle sloepen verzamelen

Er waren zo'n 30 sloepen waarvan 15 met damesteams. Alle sloepen werden twee aan twee gestart (met een enkele uitzondering) met een tussentijd van twee minuten. Wij hadden startnummer 22 en startten tegelijk met de West Arvada

Start samen met West Arvada

Even later verschenen ook onze vrienden in de Zeesteeg aan de start. We konden het zelf niet zien maar de achtergebleven fotograaf maakte deze foto bij de start van de rode Zeesteeg met op de voorgrond de Snurk.

de Zeesteeg start samen met de Snurk


Terwijl alle ploegen aan het roeien waren, waren er in Makkum ook allerlei andere activiteiten in het kader van de visserijdagen. Een bijzondere verschijning was wel deze time-cruiser, anderen maakten een grote zandsculptuur.

Timecruiser Zandsculptuur


Ook finishten ondertussen onze Kaagvriendinnen in de Kaag 1 na 1 uur, 39 minuten en 20 seconden roeien. Ze waren eerder gestart dan wij en kwamen als allereerste sloep door de finish. De Meiden van Staal hebben een goede prestatie geleverd en werden later beloond met de eerste plaats binnen de Eerste klasse dames. Na een klik op de rechter foto ziet u ze naar de wal varen en hoort u het lovende commentaar van de omroeper.

Finish van de Kaag 1 Klik om video te starten


Tegen half 3, na een race van 1 uur, 36 minuten en 27 seconden kwamen wij over de finish.

Finish


Even later lagen we naast de Kaag 1 die al eerder was gearriveerd. Een mooie gelegenheid om even bij te praten.

Afgemeerd naast de Kaag 1


Ook was er tijd genoeg voor het ritueel met de dropshot en Marco nam het op zich om de dorstige kelen te smeren met bier. Ook op de beide onderstaande beelden kan geklikt worden om een video te starten.

Dropshot, klik om video te starten Kelen smeren, klik om video te starten


Om 3 uur hadden we zelf het resultaat al uitgerekend, maar we moesten nog tot 6 uur wachten voordat de officiele uitslag zou komen. Marjolein, Maaike en Mijntje hadden geen tijd om daarop te wachten en namen alvast afscheid.

Afscheid van Marjolein, Maaike en Mijntje


Terwijl de wedstrijdcommissie zich nog het hoofd brak over de uitslag werden de sloepen weer uit het water gehaald. Van de haven werden we teruggesleept naar de hijskraan door een echt ouderwets binnenvaart-slepertje met een bijzonder vriendelijke schipper. Er was een hele vereniging met kleine slepertjes die alle sloepen terugsleepten. Wij werden gesleept door "de Lier".

Gesleept door de Lier


Soms is het lekker gevaren te worden in plaats van zelf te moeten roeien, dit was zo'n moment.

Lekker gevaren worden


We gingen weer terug naar de feesttent, wachten op de dingen die komen gaan. Dat bleek vooral te bestaan uit een optreden van de Beugelband, een groep jonge mannen die voor iedereen de verrassende mededeling zong dat we over 100 jaar allemaal dood zijn maar daarnaast ook het gevoelige lied "Ik heb hier een brief voor mijn moeder" bracht. Toch waren deze mannen gelukkig want ze zongen dat Janneke het doet met veel plezier. Wij trokken droge kleren aan, op de volgende foto's zijn we in het groen.

Wachten op de dingen die komen gaan


De prijzen werden vandaag uitgereikt door Jacob Haan. Vanwege een recent ongeluk verplaatst hij zich tijdelijk met krukken en een rolstoel maar om hem met zekerheid ook vandaag erbij te betrekken was hem gevraagd de prijzen uit te reiken. Bij de uitslagen kwamen we deze dag twee keer op het toneel.

Eerst ontvingen we de eerste prijs binnen de hoofdklasse B. Dat heeft Jacob geweten, Ondanks zijn krukken was Jacob deze dag de geluksvogel. Jacob kreeg een zoen van alle nog aanwezige Kaagtijgerinnen. Als u op de rechter foto klikt dan ziet u het gebeuren.

Hester ontvangt 1e prijs hoofdklasse B Klik om video te starten


Daarna ontvingen we de eerste prijs in het algemeen klassement. Dit is een wisselprijs waar ieder jaar een klein plaatje bijop komt met de naam van de winnaar in dat jaar. Jacob ziet de Kaagtijgers aankomen en begrijpt al wat hem voor de tweede keer te wachten staat.

We ontvangen de eerste prijs voor het Algemeen klassement


Nu de spanning weg was konden we nog even napraten, hier zijn we te zien met de Froulju 8 van de Trewes 3. Door deze uitslag blijven we voorlopig samen de gedeelde eerste plaats in het algemeen klassement bezetten. Op de voorgrond de beide stuurmannen.

Napraten, Kaagtijgers en Froulju 8


Tot slot toont Hester hier onze meest recente trofee, geassisteerd door Marco.

De meest recente trofeeHet meest spannende deel van de uitslag is voor ons de top van het algemeen klassement, daarom is hieronder de uitslag weergegeven van de eerste 4 plaatsen van het algemeen klassement van deze wedstrijd. Het ziet er naar uit dat aan het eind van dit seizoen zowel de Voorbijganger als de Kaag1 kunnen promoveren naar de hoofdklasse A.

Eind-
Positie

Team

Sloep

Cw

[kg/m]

Roeitijd:

UU:MM:SS

Geroeide snelheid

[m/sec]

Vermogen per roeier

[Watt]

1

Kaagtijgers

Voorbijganger

23.79

1:36:27

2.59

52.01

2

Froulju 8

Trewes 3

30.71

1:45:16

2.37

51.93

3

Danser dames

Danser

32.88

2:01:40

2.05

48.45

4

Meiden van Staal

Kaag 1

23.41

1:39:20

2.52

46.93

De vermogens zijn enigszins vertekend doordat er bij de dames een correctie is gemaakt op basis van het herenteam met het hoogste vermogen. Dat wil je natuurlijk niet en het is gemakkelijk te voorkomen door voor de dames en voor de heren elk een aparte kopie van het rekenblad te gebruiken.


Lees ook de "verslagen vanuit de Voorbijganger". Klik hier voor het verslag door de schrijftijger en klik hier voor het verslag door de stuurman.

Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.