De 8e Lemmer race van 25 april 2009.
Op zaterdag 25 april 2009 roeiden de Kaagtijgers de 8e Lemmer race.

HOLLAND TEGEN FRIESLAND

De race op de Vecht zat er weer op en hoewel die 11 kilometertjes weer erg tegen vielen moesten we er toch aan geloven……22,4 km in Lemmer. Deze wedstrijd was zowel voor de hoofdklasse als voor het whalerklassement genomineerd dus daar moesten we wel naar toe. Daarbij was het weer een perfecte training voor de HT die er ook weer aan te komen zit. Het gekke was dat er op de startlijst van Lemmer uitsluitend Friese teams stonden en dat was eigenlijk gezien de nominaties wel heel raar. De afstand is voor de meeste damesteams het probleem denk ik dus hebben wij maar besloten dat deze wedstrijd uitsluitend voor de echte bikkels is en dat hebben we geweten…..

Tewaterlating van de Voorbijganger


We vertrekken rond negen uur met een schone glimmende Voorbijganger naar Lemmer waar we rond kwart voor elf aankomen. Het takelen gaat vrij vlot dus we kunnen nog even voor de wedstrijd van het zonnetje genieten. Het is echt supermooi weer maar helaas staat er echt een stevige wind dus het wordt bikkelen! Terwijl we in het zonnetje zitten zien we een supercoole jeep aan komen rijden met daarin…..de tomtommers van Terschelling,over bikkels gesproken….. We kletsen hier en daar gezellig bij ook met de dames van de Jan vd Berg uit Urk en maken ons dan op voor de wedstrijd.

DE WEDSTRIJD

Iedereen neemt zijn plaatsje in in de Voorbijganger. Vingers worden getaped en de drinkflessen vast gemaakt. Water zullen we wel nodig hebben want het de temperatuur loopt al aardig op. Als iedereen klaar is maken los om nog een stukje in te roeien. Wij zitten vandaag in de laatste start samen met de Jan vd Berg. Om 12.38 uur klinkt ons startschot en daar gaan we! De Jan vd Berg maakt een vliegende start en ons plan was om bij hun aan te haken en dan lekker met elkaar te sparren om de snelheid hoog te houden. Na 100 meter kijken we maar eens achterom waar ze blijven maar daar blijkt al snel dat zij niet onze sparpartner gaan worden want met gemak slaan we al heel gauw een groot gat tussen ons. Jammer want nu moeten we alleen verder maar niet getreurd de volgende sloep is alweer in zicht. Tijdens het eerste stuk blijkt al snel dat het een zware tocht gaat worden de zon schijnt al zo fel en de temperatuur loopt heel snel op in ons sloepje en de eerste zweetdruppels parelen al langs ons tijgerbolletjes ,pfff.

Tot aan het keerpunt hebben we wind mee en de GPS geeft 10.5km aan dus dat gaat lekker we halen diversen sloepen in maar als we gaan keren merken we hoeveel wind er staat,whoooo…..heftig!! Nu gaat het echte bikkelen beginnen. De volgende sloep om in te halen is de West Arvada en uiteindelijk lukt dat ook maar dat heeft zoveel kracht gekost dat we na het passeren volledig instorten. We kunnen het gat maar niet groter krijgen en nu blijkt dat de eilanders toch echt wel bikkels zijn zij roeien met veel meer gemak tegen de wind in en het gat wordt weer kleiner. Dan zien we de herensloepen aankomen en Marco besluit om daarachter aan te sluiten. Het is de Twirre uit Makkum en we voelen het gelijk als we erachter aanpikken het probleem is alleen dat we deze snelheid niet vol gaan houden dus we moeten ze laten gaan. Het gat met de West Arvada is echter wel weer groter geworden maar blijft gedurende een lange tijd klein. Samen halen we nog diverse andere sloepen in en dan gaan we het bochtje om. Hier volgt een lang saai en beschut stuk waar de zon werkelijk een aanslag op ons pleegt. Normaal zijn wij allemaal zonaanbidders maar nu vervloeken we de koperen ploert toch echt wel een beetje…. De snelheid wordt dan ook aanzienlijk lager maar dan zien we de herensloep de zeeotter2 aankomen en Marco besluit dat zij er nog niet gelijk langs mogen dus we moeten aan de bak.

Het tempo wordt weer opgevoerd en er komen uit de Zeeotter grommende en kreunende geluiden want zij balen natuurlijk dat het passeren van een damessloepje toch niet zo makkelijk gaat. Uiteindelijk moeten we ze toch laten gaan maar door dit sparren is de afstand met de west arvada eindelijk een stuk groter geworden en kunnen we op naar de volgende sloep. Er liggen er nog 2 van de 17 voor ons de Ben Wyvis en Karakter. We naderen de Ben Wyvis en natuurlijk zien zij ons ook en het tempo gaat omhoog. Marco spuit ons allemaal nog even nat en we mogen nog even wat drinken maar dan is er geen genade meer want hij wil er OVERHEEN!!Na een lange tijd lukt het ons om ze te passeren,de kampioenen. We weten dat heus wel dat het geen zoden aan de dijk zet om ze alleen voorbij te gaan maar het geeft toch een lekker gevoel. Nu nog 1 sloep to go maar onze lichamen willen gewoon echt niet meer,alles doet pijn en de handen zitten vol met grote pijnlijke blaren. Marco spoort ons aan en zegt dat het nog maar een klein stukje is en dat we seconden moeten pakken dus we proberen het nog maar een keertje want de finish is in zicht……dacht ik.

Alles eruit,lange slagen, kom op nog heel even….. Dan zegt Marco dat het nog maar 800 meter tot de finish is….. Is hij gek geworden??? Een klein stukje is voor mij 50 meter en zeker GEEN 800 meter! Maar we mogen nu toch niet opgeven en proberen het gat wat kleiner te maken. En dan is die er toch de finish!! Heerlijk het is voorbij……We hebben bijna 2 minuten ingelopen op de Karakter(ook een whaler) omdat zij eerder gestart zijn en dat moet genoeg zou zijn.

Na de wedstrijd


NA DE WEDSTRIJD

We takelen snel de sloep en lopen dan naar de tent. We laten onze vermoeide lichamen neerploffen in het gras en kletsen wat na. Marco verwent ons ondertussen met ijsjes, biertjes en body to body massages……(wat een superstuur hebben wij toch) We zijn blij dat we elkaar hebben om mee te praten want het lijkt net of je in het buitenland zit, overal hoor je de Friese taal.

Lui in het gras


Gelukkig is de prijsuitreiking in het nederlands en daar horen we keihard dat we 7e overall zijn geworden. PATS!!!Dat hadden we totaal niet verwacht. Ook niet dat we eerste zouden zijn geworden maar een top viertje daar hadden we toch wel op gehoopt maar niets van dit alles. Het werd nog erger toen we hoorden dat we ook bij de whalers tweede waren geworden, ondanks de snelste damestijd, en dat de Karakter er met de prijs vandoor was gegaan. Nou ja het is niet anders we staan al zoveel jaren één in het whalerklassement dat het toch een keer moest gebeuren dat er een jong nieuw team bij zou komen en dat is nu gebeurd. Natuurlijk geven wij ons niet gewonnen maar we zullen hier een stevige kluif aan gaan hebben……maar tijgers houden wel van een kluifje dat scheelt. De dag zit er op en dit was inderdaad een dag van afzien waar alleen de echte bikkels waren, nu op naar de Zaan.

Nel en Bernadette enorm bedankt voor het invallen bij de tijgers!!

>Voor meer informatie over de Lemmer race is er de website van WSV de Zeven Wolden.

Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.