De 5e Lemmer race van 13 mei 2006.Lees ook het verslag "vanuit de Voorbijganger" door onze schrijftijger!


Op zaterdag 13 mei 2006 roeiden de Kaagtijgers de 5e Lemmer race.

De 5e Lemmer race is een lustrum voor de organiserende vereniging. Daarom werd deze race door de FSN begunstigd met extra nominaties. Bovendien werd in de voorgaande jaren het open Fries Kampioenschap gecombineerd met de race in Terhorne en in Friesland had men besloten dit over te brengen naar de Lemmer race. Volgens de startlijst zouden er dan ook 51 sloepen deelnemen, waarvan 13 bevrouwd met dames.
Het was een zonnige dag, 20 à 25 graden en weinig wind. Windkracht 2 had men voorspeld. In de loop van de middag kwam er toch wat wind opzetten, maar het bleef droog.

Vorige week hadden we tijdens de wedstrijd een grote aanvaring waardoor we feitelijk uit de wedstrijd lagen. De Kaagtijgers zijn inmiddels hersteld van de schok en ook de Voorbijganger is gerepareerd.

De tocht ging van de gemeentelijke jachthaven van Lemmer naar het westen, naar het noorden door de Groote Brekken (onderdeel van het het Prinses Margrietkanaal), om een eilandje heen en weer naar het zuiden, dan rechtsaf de langesloot in, de Rengersbrug door en verder om de Brekkenpolder heen weer naar het noorden van de grote Brekken. Daarna weer naar het zuiden en terug naar de gemeentelijke jachthaven van Lemmer. Een tocht van in totaal 22,15 km. De dag begon, zoals gebruikelijk, met een tewaterlating op de plaats van bestemming.

Tewaterlating van de Voorbijganger


Er was nog even tijd voordat we zouden roeien. Een reporter van Radio Fryslân maakte daarvan gebruik voor een paar interviews. Hier wordt Paula geinterviewd (in haar beste Fries?)

Paula wordt geinterviewd voor Radio Fryslân


Er werd gestart. Iedere ploeg wist zijn starttijd. De ploegen werden afgeroepen maar de speaker praatte de betreffende sloepen niet naar de startlijn. Bovendien leek de positie van de startlijn niet voor iedereen duidelijk. Veel sloepen bleven daarom ver voor de startlijn hangen en kwamen met vertraging over de werkelijke startlijn. Voor de Voorbijganger bleek dit 10 seconden te zijn geweest, er was echter ook een herensloep die pas ongeveer 50 seconden na zijn startsignaal over de startlijn ging.

Voorbijganger op de startlijn


Voor het publiek bij de haven verdwenen wij daarna voor 2 uur en 20 minuten uit beeld. Er zijn deze keer een paar beelden van onderweg. Na een keer op en neer over de Grote Brekken gingen we de Langesloot in. Daar is een brug met een doorlaathoogte van 1 meter 20. Die brug zou langdurig opengezet worden zodra alle roeiers er aan kwamen. Dit is die brug en u ziet de brugwachter gespannen uitkijken naar het Oosten in afwachting van de roeiers.

De Rengersbrug in de Langesloot


Zodra de kopgroep zich vertoonde ging de brug open. De brug heeft ook maar een geringe breedte van 7 meter. De meeste sloepen lieten zien hoe goed ze op één kant konden doorroeien. Hiervan hebben we een video-opname die start als u klikt op het eerste beeldje hieronder. U ziet dan voorop de Jan van de Berg, achternagezeten door de Voorbijganger, daarachter Trewes 3 en tot slot de Kaag 1. Onverwacht ging de brug na deze kopgroep eerst toch weer dicht.

- V i d e o ! -
Video: kopgroep bij de Rengersbrug, klik om de video te startenEn zo komen we weer uit de doorvaart van de brug. Bakboord haakte snel weer in.

Na de Rengersbrug in de Langesloot


De brug ging na ons wel weer dicht, maar toen onze fotoploeg de brug op wilde rijden ging die al weer open. Daardoor ontstond de gelegenheid nog wat video te maken en omdat het waarschijnlijk voor meer ploegen leuk is een stukje video van zichzelf te zien laten we hier ook een paar delen van "het peloton" zien. De linkse video begint met de Azorean high die besluit geen gebruik te maken van de brugopening maar in plaats daarvan onder de zuidelijke aanbrug doorvaart. Klik weer op een van de beide eerste beeldjes om de video te starten, geef het even de tijd om te laden want links is het een groot bestand met een duur van 2 minuten 14 seconden. De tweede (rechtse) video is iets korter (55 seconden). Zet bij deze video's ook het geluid van uw PC aan, dan hoort u de stuurlieden brullen!

- V i d e o ! -
Video: Gedeelte van het peloton bij de Rengersbrug, klik om de video te starten  Video: Gedeelte van het peloton bij de Rengersbrug, klik om de video te startenAan de noordkant van de Brekkenpolder kwamen we door de Rijnsloot, en juist voordat we weer in de Groote Brekken kwamen, langs een voetveer, de "Oerset". Hier was de fotoploeg gestrand en ze maakten de volgende video-opname, waarin weer de Jan van de Berg voorop gaat, onmiddellijk gevolgd door de Voorbijganger. Jan van de Berg was wel een minuut eerder gestart. Zo te zien mocht SB2 even wat gaan drinken.

- V i d e o ! -
Video: kopgroep in de Rijnsloot, klik om de video te startenOp dat moment kwam er geen peloton meer langs. We zagen elkaar terug bij de finish. Hier gaan we tussen de rode ballen door en zijn we weer bij de gemeentelijke jachthaven.

Voorbijganger op de finishlijn


Daarna kwam de prijsuitrijking. Het bleek dat in de gebruikelijke klassementen alleen een eerste prijs werd uitgereikt. Die was zowel in het Algemeen klassement als in de hoofdklasse A voor Trewes 3. Daarna werd de Friese kampioen bekendgemaakt en ook dat was Trewes 3. Aan de 2e en 3e plaatsen werd totaal geen aandacht geschonken. Ook de speedcup die in het boekje vermeld stond werd niet uitgereikt. Daarom hier (for the record) maar even de eerste 4 plaatsen bij de dames:

Eind-
Positie

Team

Sloep

Roeitijd:

U:MM:SS

Geroeide snelheid

[m/sec]

Vermogen per roeier

[Watt]

1

Froulju 8

Trewes 3

2:28:50

2,48

58,74

2

Tobbe dames

Tobbe

3:00:35

2,04

55,38

3

Kaagtijgers

Voorbijganger

2:20:56

2,62

53,78

4

Meiden van Staal

Kaag 1

2:22:17

2,59

51,76

Wij gingen na afloop nog maar even kijken bij de dames van de Jan van de Berg. We hadden elkaar vandaag 22 km lang op de hielen gezeten.

Even napraten met de dames van de Jan van de Berg


De eerste algemene wedstrijden van het seizoen waren minder gelukkig verlopen. De grote aanvaring van vorige week hield ons van een goede klassering af. Nu lijken we weer de aansluiting bij de top te hervinden.Lees ook het verslag "vanuit de Voorbijganger" door onze schrijftijger!

Voor meer informatie over de Lemmer race is er de website van WSV de Zeven Wolden.

Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.