De 7e Leidse Sloepenrace (2005)


Kaagtijgers meteen weer goed van start in het nieuwe roeiseizoen: de eerste plaats bij de Leidse sloepenrace ondanks korte periode van voorbereiding...

Als u foto's hebt van de Leidse Sloepenrace 2005, dan ontvangen we graag en kopie in de e-mail op het adres onderaan de home-pagina. Recente toevoeging: het verslag "vanuit de Voorbijganger" door onze schrijftijger!

Opnieuw behaalden de Kaagtijgers een overwinning bij de 7e Leidse Sloepenrace! Tijdens het seizoen van 2004 is het succes ons overkomen. We waren er niet op verdacht dat het succes zo groot zou zijn, we waren voorzien van een gezonde competitiedrang maar volledig zonder een uitgangspositie en daarom maakte het ook niet echt uit hoe het zou aflopen. Deze keer begonnen we als kampioen van het voorbije jaar in het klassement Kromhoutwhalers en daardoor met het gevoel dat er nu meer ogen op ons gericht zijn om te kijken of we die vorm dit jaar ook zouden behouden.

Enkele Kaagtijgers waren door omstandigheden verhinderd mee te roeien. Daardoor viel er een plek open, maar dankzij Janine van de "Meiden van Staal" konden de Kaagtijgers toch vertrekken met een volledig bezette sloep. Erg fijn dat we op deze manier kunnen samenwerken.

Dobberen voor de start

Het was een prachtige dag. Een mooie zaterdag met temperaturen tot 17 graden die het optimum was tussen dagen die steeds beter werden en dagen die volgens het KNMI daarna meteen weer iets minder zullen worden. Op de foto hierboven (met dank aan Mike van der Geer voor de foto's 1, 2, en 3) dobberen we terwijl we wachten om te mogen starten. Even later mogen we en vertrekken we op volle kracht richting de Waaghoofdbrug.

Op volle kracht ervandoor

Deze foto is erg hoog, maar de schittering waar de roeiriemen in het water hebben gestoken is prachtig en je ziet dat de Voorbijganger komt van het terras van Annie's verjaardag. Daarna maakten we een mooie tocht over de grachten in en rond leiden, in totaal een afstand van 11,7 kilometer.

Door grachten in en rond Leiden

Daarna ging het op de finish aan. Op deze foto (met dank aan Inge Duijsens) zijn we weer terug in de binnenstad van Leiden.

Weer terug in de binenstad

En op de foto hieronder is te zien hoe we in het zonnetje over de finsh komen. Op het kassa-bootje staan Lies en Wilma die tot op de seconde vastlegden hoe laat dat gebeurde.

Kaagtijgers aan de finish

Een bijzondere finish maakte de Kaagse bluf, omdat het helmhout onderweg was afgebroken. De Caatje van Warmond maakte daardoor eerst een carambole tegen een rondvaartboot en kwam daarna stuurloos over de finishlijn.

Lees van onze tocht door de grachten in en rond Leiden ook het aparte verslag "vanuit de Voorbijganger" door onze schrijftijger!

Na de finish bleek dat er een probleem was. Helaas waren de Kaagtijgers betrokken geraakt bij ongelukkige verwikkelingen tussen andere sloepen en daardoor werd er een straf toegekend va één Watt. De uitslag werd bij deze wedstrijd bepaald op basis van het vermogen dat werd geproduceerd door de roeisters. Het berekende vermogen van de Kaagtijgers bedroeg 50,58 Watt. De straf-Watt werd in mindering gebracht op de prestatie van de Kaagtijgers voordat de volgorde van de uitslag werd bepaald.
Dit lagere vermogen komt overeen met een lagere snelheid over het traject, het is net alsof we langzamer geroeid zouden hebben. In dit geval komt de straf-Watt overeen met een extra tijd (straftijd) van 25,5 seconden.

In de onderstaande uitslag is het effect van de straf-Watt zichtbaar gemaakt. Ter vergelijking is ook de tijd weergegeven die de teams/sloepen het vorige jaar nodig hadden. We zien dat alle teams dit jaar sneller hebben geroeid.

Eind-pos.

Team

Sloep

Tijd
(u:mm:ss)
in 2005

Vermogen
(Watt/pers.)
in 2005

Tijd (u:mm:ss)
in 2004

1

Kaagtijgers

Voorbijganger

1:15:44
+25,5sec=1:16:10

50,58
-1W = 49,58

1:17:19

2

Dames Kaag 1
(Meiden van Staal)

Kaag 1

1:16:46

48,18

1:20:18

3

Spieringen dames 1

Spiering I

1:19:47

39,11

1:22:31

4

Vliefun

Sir Lancelot Skynner

1:24:03

36,50

Nieuw!

5

Meidenloos

Zuyderzee

1:21:13

36,40

1:27:08

6

Spieringen dames 3

Spiering II

1:24:25

34,01

1:24:55

7

Kaagse bluf

Caatje van Warmond

1:28:16

29,26

Nieuw!


Een middag wachten in de zon, er is gelukkig veel te zien en te horen. (Dames, graag nog iets verder richting het water!) Doordat het protest in de lucht hing duurde de middag extra lang, je moet maar afwachten of men met het protest volhoudt en hoe de protestcommissie ermee omgaat. Er was trouwens veel te doen op de Beestenmarkt, het Warmondse schippertjeskoor kwam zingen en er was ook een moderne band. Ondertussen vloeide het bier van de sponsor rijkelijk en was er een uitstekende stemming op het plein. Van het Warmondse schippertjeskoor is een korte video-opname te zien en te horen door op de foto hiernaast te klikken.
Toen aan het eind van de middag de langverwachte uitslag kwam was onze opluchting groot. Op de foto hieronder is te zien hoe uitgelaten we reageerden toen de omroeper ons naar voren riep om de eerste prijs in ontvangst te nemen.De omroeper heeft gesproken: we zijn winaar bij 7e Leidse Sloepenrace


En ook na de uitreiking moesten we ons nog even uitleven. Klik op de foto hiernaast, dan komen de Kaagtijgers op uw beeldscherm tot leven en is ook de trofee te zien die met deze overwining werd behaald..

Het roeiseizoen is weer geopend, ons zelfvertrouwen is weer terug, dit wordt weer een goed jaar!

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.