De 10e en laatste Leidse Sloepenrace (2008)Dit is de eerste versie van deze special. Er worden nog foto's verwacht van onderweg in de race.

2008 is het jaar van de laatste Leidse Sloepenrace. Dit jaar gebeurde dat op 5 april, een dag die koud, nat en winderig begon.
Alle sloepen lagen verzameld bij de Beestenmarkt. Hier stappen we goed ingepakt in om naar het startpunt bij Annie's verjaardag te roeien.


Het waren ongeveer 400 natte meters. Er werd strak geroeid.


Bij Annie's verjaardag stond het schippertjeskoor uit Warmond in de regen zeemansliederen te zingen.


Wij, en de andere sloepen zoals bijvoorbeeld de Amazone van de Spiering, probeerden ondertussen een rustig plekje te vinden om onze start af te wachten.


Bij de eerste start werden we toegesproken door de Leidse wethouder Witteman, die daarop de eerste start verrichtte.


Er waren 10 deelnemende damesteams. Wij startten als 9e sloep met achter ons de Kaag 1 als laatste van de dames. Al regent het en is het koud, je weet dat je het na een paar honderd meter al warm zult hebben want roeien is een zware sport. De jassen zijn dus uit, onderweg kunnen we niet even stoppen om te pellen.

Onderweg werden we behoorlijk gehinderd door een herenteam (de Spiering heren 4 in de Spiering 1) dat in deze eerste race was meegestart. Kort na de start gingen ze ons voorbij maar verderop bleek dat ze geen uithoudingsvermogen hadden en kwamen wij weer vlak achter ze. Ze blokkeerden echter met opzet langdurig de doorgang voor ons. Onsportief en onbegrijpelijk omdat ze niet tegen ons roeiden. Als ze ons toen gewoon voorbij hadden laten gaan waren ze zelf waarschijnlijk eerder (want in ons kielzog) gefinisht.

En hier komen we dan daadwerkelijk door de finish. Wij konden hierna wat eten, drinken en gaan kijken naar de herenrace.


's Middags was het weer iets beter, af en toe was er zelfs een zonnetje bij. Bij de start zong het shantykoor uit Zilk en door het zonnetje werd alles zoveel leuker.


Bij de eerste start van de heren kreeg Dick van Amerongen het woord. Dick is de schepper van al die mooie Kromhoutwhalers. Daarna verrichtte Dick de eerste start, dat was de Zeesteeg uit Makkum.


We zagen onze Voorbijganger langs komen met aan boord het Kaagschuim 1. Het mag ietsje strakker mannen!


En terwijl de heren hun 11 kilometers roeiden begon in de feesttent een band gezellige muziek te maken. Het klonk goed, Wie helpt ons aan de naam van die band? (zie foto hieronder)


Het publiek kon ondertussen buiten kijken naar een demonstratie zeilen met MicroMagic. Dit zijn radiografisch bestuurde zeilbootjes.


Eindelijk het begin van de prijsuitreiking. Eerst werden enkele Kaagleden die de afgelopen 10 jaren de kern vormden van de organisatie van de Leidse Sloepenrace naar voren gehaald en in de bloemetjes gezet. Hun namen mogen ook wel eens genoemd worden, van links naar rechts: Thijs Hoogland, Ricus Winnubst en Rien Mussert.


We eindigden op de eerste plaats. De hoofdprijs bestond deze keer uit de van Amerongenbokaal en die ontvingen we uit handen van Dick zelf.


Dit was allemaal weer aanleiding tot veel zoenen.


Veel zoenen zei ik al, Kaagtijgers kunnen daar behoorlijk gul mee zijn.


Bij de Heren ging de eerste plaats (en de bokaal) naar het team teamkr8 met de Doxa uit Weesp. Deze keer werd de Doxa gestuurd door onze eigen Kaagtijger-stuurman Marco. Gefeliciteerd mannen!


Wij stoppen met de Leidse Sloepenraces, maar in plaats daarvan komt er een nieuw roeievenement dat georganiseerd zal worden door de Spiering uit Weesp. Iedereen vind dit een prachtig initiatief, Dolly en enkele mede-Spieringen kwamen even naar het podium zodat vanaf nu iedereen hiervan op de hoogte is. Vanaf volgend jaar wordt het roeiseizoen geopend in Weesp.


Onze bokaal! Een bokaal om verliefd op te worden, nog nooit hadden wij zo'n mooie bokaal. Bij de Kaagtijgers is het leuk om een bokaal te zijn!


We hebben nog even nagezien of onze nieuwe Cw waarde deze keer invloed heeft gehad op de uitslag. Dat bleek niet zo te zijn, ook met de oude waaarden zouden we deze race gewonnen hebben.

En dit was dan het einde van de Leidse Sloepenrace. Onze vereniging gaat wel door met het organiseren van de jaarlijkse Kaagrace.


Zie voor de volledige uitslag (met inbegrip van de herenteams) op deze pagina van de site van KWVdeKaag.nl


Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.