De 12 mijl van Hindeloopen op zaterdag 16 juni 2007.


Lees ook: het verslag "vanuit de Voorbijganger" door onze roerganger Bert!

EEN VREEMDE EEND IN DE BIJT…...


De TV race hebben we dit jaar overgeslagen maar Hylpen daar moeten we toch echt naar toe. Gelukkig ben ik weer genezen van mijn ribblessure en is er na groot beraad door de tijgers besloten dat ik weer mee mag doen in Hylpen. We hebben nu deze keer weer een ander probleem, en niet zo’n kleintje, want onze stuurman Marco kan deze wedstrijd niet sturen. Dit is toch echt niet leuk hoe kunnen we nou in vredesnaam goed roeien als onze knappe stuurman niet aan het roer staat? Rien gevraagd, Willem gevraagd en niemand kon, toen kwam onze Renate met het idee om Bert vd Velden een zeiler van de woensdag avond te vragen. En ja hoor die was zeer vereerd en kon de bewuste dag vrijmaken.

De invalstuurman.Toen Renaat het aan ons vertelde waren we allemaal nog niet zeker of we dit nou zo’n goed plan vonden. Bert die nog nooit aan het roer had gestaan van een roeisloep zou ons over het ijsselmeer naar een overwinning sturen,ik geloof er niets van…. Het hele idee stond me niet echt aan maar er zat niets anders op dus Bert ging mee. Tijdens een trainings avond wordt Bert door onze marco verteld hoe hij 8 eigenwijze kleuters moet sturen. Marco laat Bert gelijk sturen en gaat zelf aan de riemen zitten en luid schreeuwend als een echt haantje geeft hij Bert instructies. Ik zie dat het Bert toch een beetje onzeker maakt en dan komt de haan zelf in aktie, hij neemt het roer over en zal aan Bert weleens even laten zien hoe zijn kipjes behandeld moeten worden. Met zijn borst vooruit en zijn arm achter zijn rug neemt Marco het commando over,SLAGKLAAR MAKEN…GO!!!

In de soos krijgt Bert nog vele tips van Marco over de stuurmanskunst en dan is het tijd om terug naar de haven te gaan. Marco roeit niet mee terug maar laat zich afzetten aan de overkant en daar gaan zijn tijgers met Bert aan het roer,toch een rare combinatie.

Op zaterdag verzamelen we in de haven om naar Hylpen te vertrekken Bert is er klaar voor zegt hij maar ik zie toch een gespannen gezichtje. We rijden vandaag in stijl want Essie heeft haar Jaguar meegenomen en dat zal best een raar gezicht die mooie slee met al dat oranje erin. Onderweg komen we veel andere teams tegen die eerst opzij kijken en ons dan herkennen en luid toeterend passeren, erg grappig. We nemen nog een bakkie bij vd Valk en na wat omzwervingen, via de landelijke route, komen we in Hylpen aan. Mijntje en Mo hebben de sloep al getakeld dus ons ritueel van tapen,omkleden plassen en nog eens plassen kan beginnen.

Mijntje en Mo hebben de sloep al getakeld ....Ik zit met Bert aan een tafeltje te wachten op het palaver en zie dan opeens dat de zenuwen bij Bert zijn ingeslagen. Zijn handen trillen en hij heeft een nerveus kuchje ,arme Bert….

Bert zenuwachtig.Opeens heb ik het met hem te doen want het is toch wel even wat om dit zomaar te doen en je geen voorstelling te kunnen maken hoe dit gaat verlopen. Van alle kanten komen de tips van die sloep met die kleur moet je in de gaten houden,we moeten de Jan vd Berg voorbij en hou vooral de Kaag 1 in de gaten, je moet zus en je moet zo. Dan grijp ik toch even in want dit is allemaal teveel en we spreken af met Bert dat wij zelf de start doen en dat ons enig doel is om de Kaag 1 voorbij te gaan. Onderling spreken we af dat er tijdens de race niet gesproken wordt en alleen Lein en ik Bert helpen als dat nodig is.

bijna startklaarNou daar gaan we even riemen hoog om te groeten en dan spuiten we de haven uit maar dat spuiten duurt niet lang want zodra we de haven uit zijn slaan de golven ons om de oren. Het is zwaar maar door het goede tellen van Bert houden we een prima tempo. Af en toe kijk ik even naar Bert en zie het vuur in zijn ogen en dat is wat wij nodig hebben een fanatieke stuurman! Dan begin ik toch weer te twijfelen aan Bert want hij zegt dat we vlak achter de Kaag 1 liggen…. Ik denk dat kan natuurlijk niet zo snel Bert vergist zich natuurlijk omdat hij de sloepen niet kent dus ik kijk toch maar even om en ja hoor Bert had gelijk het is de Kaag 1!! Haha dit is grappig we gaan even met z’n allen vol in de riemen hangen en onder het zingen van ”WIJ GAAN VOORBIJ” gaan we er ook voorbij joehoe! Dat is lekker dat is fijn dat geeft ons een goed gevoel en Bert gaat alsof hij nooit anders heeft gedaan het hele wedstrijdveld voorbij.

En dan moeten we er nog één de Jan vd Berg de speedboat uit Urk, de strijd gaat beginnen!! We komen dichterbij,we zakken weer af en dat gaat zo kilometers achter elkaar, verdomme wanneer geven ze het nou eens op? In Stavoren heeft de Jan een kleine botsing en nu proberen we er langs te gaan maar helaas lukt het weer niet en zo blijven we de terugweg achter Urk aan zitten. We weten dat we ze qua tijd allang ingehaald hebben maar toch is er langs leuker. Voor de haven proberen we het nog eens en gooien er alles uit maar het lukt NIET! Jammer maar niet erg want we waren vandaag de snelste en hebben de kaag 1, minuten achter ons gelaten en dat was ons doel.

Grote complimenten aan Bert want hij heeft echt heel goed gestuurd en had ons goed onder de duim en dat is al een hele prestatie op zich. Na het takelen gaan we lekker borrellen en eten, de Jan vd Berg komt gezellig bij ons zitten om de wedstrijd nog even te bespreken.

meiden van de Jan vd BergLein en ik lobbyen nog even bij verschillende teams om mee te komen doen aan de kaagrace en als verrassing voor onze heren hebben we de Kromme Dick bereid gevonden mee te doen. We kletsen nog wat met de zeestegers die ook naar de kaag komen en met Sjirk van de Zeeotters die misschien ook komen,gezellig ik kijk er al naar uit!!

SjirkTante Agaathtje is er ook weer eens en zo babbelen en lachen we wat af.

FrensjeDan nemen we de beker voor eerste prijs bij de whalers in ontvangst en bekijken we de verdere uitslagen.

prijsontvangst.De Bruzer is vandaag winnaar overall en wij zijn vijfde, ook niet slecht toch? Het was weer een gezellige dag en de Kaagtijgers willen Bert bedanken, je hebt ons super gestuurd!!!! Op naar de kaagrace waar het weer spannend gaat worden met onze geduchte tegenstanders de Kaag 1..

Lees ook: het verslag "vanuit de Voorbijganger" door onze roerganger Bert!

Voor meer informatie over de 12 mijl van Hindeloopen is er de website van de organisatie: www.roeicommissiehylpen.nl.

Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.