(Kaag)tijgers van Staal in de HT-roeirace van 2007


De tekst van deze special bestaat uit het varslag "vanuit de Gebroeders van Amerongen" door de schrijftijger.


Wie zijn dan toch . . . die Tijgers van Staal?


Dit is een gelegenheidsteam samengesteld uit de Meiden van Staal en de Kaagtijgers om de HT te roeien. Het had nogal wat voeten in aarde, mag ik wel zeggen, om in de door Dick van Amerongen uitgeleende kromhout Whaler, te mogen roeien. Uiteindelijk, “justice rules” en de dames van KWV de Kaag mochten dit jaar de HT er in roeien.

Het team bestaat uit Dini, Hester, Marion en Jan (stuurman) van de Meiden van Staal en Wilma, Mieke, Mijntje, Monique en Renate van de Kaagtijgers. Als zijnde een soort reïntegratieproject spanden we de krachten samen en gingen we van te voren een paar keer trainen in deze boot. We kwamen er achter dat deze mooie boot niet helemaal gebouwd is voor onze fijn gebouwde lichamen, en dus moesten er wat aanpassingen aangebracht worden, m.n. aan de voetenbankjes. Uiteindelijk kwam dat allemaal dik voor elkaar en ”hadden we elkaar ook gevonden” met het roeien, volgens het roeijargon van onze stuurman Jan.

 ...


18 mei was het zover “it giet oan” (hoe schrijf je dat, Dini?) m.a.w. we moesten aan de bak. De weersvoorspelling was redelijk; beetje zon, droog, windkracht 4 ….. Aangekomen in Harlingen hadden we al een beetje het idee dat het windkracht 5 of 6 was, maar we waren er nu eenmaal dus “it sil heve”(of niet?)

 ...


Om 12.20u was onze start. We startte redelijk achteraan omdat we in een snelle boot roeien. De start was dan ook buitengewoon flitsend, totdat we dan de haven uit waren en we ons op de ruige zee begaven. Marion kreeg spontaan de slappe lach. “Dit is toch geen roeien meer? Gaat dit ongeveer vier duren?” Harken, prikken of slagroom kloppen zou betere bewoordingen zijn geweest. Maar uiteraard gaven we niet op en “roeiden” gewoon lekker verder.

 ...


Hier en daar haalden we wat sloepen in. Of werden ingehaald door enkele sloepen. Zodra Jan een sloep met mannen zag naderen voor of achter, kregen we de opdracht dat we niet opzij mochten kijken, maar naar Jan moesten kijken. Maar, beste Jan, natuurlijk doen we dat, bovendien, als we al opzij kijken, kijken we naar de sloep en niet naar wat er in zit. Zo zijn we…..

 ...


De stroming was goed en we hadden het grootste gedeelte voor de wind. Op een klein stukje na, daar was het erg knobbelig water. Maar door de juiste “in en uit” aanmoedigen van Jan kwamen we daar ook doorheen. We konden ondanks dit helse stuk een glimlach niet onderdrukken.

 ...


Op een gegeven moment kom je dan in het bekende Schuitengat. Dan weet je dat je er bijna bent, nog maximaal een uur. Jongens, wat gingen we hard! Jammer genoeg hadden we wat oponthoud doordat een paar sloepen niet zo supersnel gingen als wij en ontstond er filevorming, want we mochten op dat stuk niet inhalen. Ik denk zelf, dat dit ons de 1ste plaats heeft gekost. Oké, maar zeker de 6de of de 7de plaats.

 ...


Het binnenvaren in de haven is een mooi moment, de kade staat vol met toeschouwers. Ja, dan slaat zelfs mijn roeiershart een slag over. 3.12u is een zeer snelle tijd en we waren en ook erg tevreden mee. Zeker Hester, want die kon nu eindelijk naar het toilet.

Het nakletsen als je nog in de sloep zit , is gezellig en hoort erbij. De flessen rosé en blikjes bier knalden open, we zijn voldaan en tevreden…. Hier doe je het immers voor.

 ...


Zaterdagavond was dan het HT-feest, waar de uitslag bekend gemaakt werd.
Uiteindelijk zijn we dus 8ste geworden. Een goede score, die we snel doorbelden en smsten naar de stalen Tijgers die helaas niet het hele weekend konden blijven.

 ...


Mijntje werd dit jaar tijdens de prijsuitreiking onderscheiden, omdat ze deze helse tocht al 10x geroeid had.

Graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om te bedanken:

* Allereerst, onze Stuur, Jan. Goede koers gevaren en het juiste roeijargon.
* Natuurlijk Dick en Pam van Amerongen voor het ter beschikking stellen van de sloep, en het aanmoedigen vanaf de volgboot.
* En iedereen die er voor gezorgd heeft dat het zo’n geweldige race was en een gezellig weekend.


--> Met dank aan Marcel Kramer voor toezending van zijn roei-kraker "Van Harlingen naar Terschelling" als achtergrondmuziek, een betere versie hiervan is voor download beschikbaar op onze downloadpagina

Met dank aan Ben en Gijs voor de foto's.

Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.