Deelname aan de HT-roeirace van 2005


Op 6 mei namen Hester, Wilma, Mieke en Renate samen met Monique en Mijntje deel aan de HT-roeirace van 2005 . Monique en Mijntje roeien ook wel eens mee met de Kaagtijgers in de Voorbijganger, zo roeide Monique onlangs nog mee in Ijmuiden. Er werd geroeid in de Katowice, een 6-persoons sloep met HT-nummer, die bij deze gelegenheid werd gestuurd door Marco. De Katowice had deze keer een hoog Kaagtijgergehalte. Hieronder de eerste beelden.


Lees ook het verslag "vanuit de Katowice", geschreven door een van de Kaagtijgers.Op de eerste foto maken we ons klaar voor de start, we hadden startnummer 8. Voor deze gelegenheid hadden we oranje shirts met het opschrift "HT tijgers 2005", dat is nog net te zien op de rug van Renate (op de boeg).

Klaarliggen voor de start.


Voor de start kunnen we eerst nog even inroeien.

Inroeien


Om ongeveer half twaalf gaan we het zeegat van Harlingen uit. Het is duidelijk dat we ons niet alleen hoeven te voelen. En ja, u ziet het goed, de sloep is te koop (maar wij niet).

Het zeegat uit, maar we hoeven ons niet alleen te voelen


Een armada van honderden sloepen en volgschepen op weg naar de Brandaris.

Een armada van sloepen en volgschepen


De stuurman had er moeite mee rechtop te blijven staan, dan krijg je zulke foto's:

Kijkje vanuit stuurman's-perspectief


Buitengaats zat het erg tegen. We hadden eerst stroom mee en wind tegen (kracht 5-6). Dat geeft bokkig water. Om kwart voor drie was het laag water bij Terschelling en vanaf dat moment kregen we in de Vliestroom ook de stroom tegen. Nu is de roeisnelheid van de Katowice niet hooog (ca 2,1 m/s) en we kwamen dus nog maar langzaam vooruit. Om vier uur besloot de wedstrijdleiding dat alle boten die niet meer tegen de stroom in vooruit kwamen uit de wedstrijd gehaald zouden worden. Om kwart over vier besloot de wedstrijdleiding dat alle boten die nog niet gevorderd waren tot de boei VL6 uit de race genomen zouden worden, daar waren wij ook bij. We gingen aan boord van de Terschelling, een boot van de kustwacht.

Op de boot van de kustwacht


En zo kwamen we dan aan bij Terschelling met z'n beroemde vuurtoren de Brandaris. Onderweg in de sloep wilde die toren maar niet groter worden.

Terschelling


Na aankomst op Terschelling gingen we met de veerboot weer terug naar Harlingen. Op de veerboot is gelegenheid om wat te eten en te drinken.

Op de veerboot naar Harlingen


Als je 4 5 uur hebt geroeid en daarna wat gegeten dan slaat de vermoeidheid toe.

Vermoeidheid

De fotograaf bleef wakker om op te passen, maar ja, die had ook niet geroeid.

Dit jaar hebben van de 130 deelnemende sloepen er 37 de finish gehaald, het was dit jaar een barre tocht. Het besluit van de wedstrijdleiding om kwart over 4 is wel te begrijpen. Het was toen bijna 5 uur voor hoog water van Harlingen, tussen het Schuitendiep en de boei VL6 loopt de stroom dan op naar meer dan 2 m/s. Kleine sloepjes als de Katowice kunnen dan niet meer vooruit komen en nog later gaan ze alleen maar achteruit. Ondanks de berekening van de uitslag met Cw-waarde ben je bij deze race dit jaar met een klein sloepje toch in het nadeel omdat het fysiek onmogelijk wordt nog tegen de stroom in te komen. Een langere sloep gaat sneller, heeft daardoor over een langer deel van het traject stroom mee en een veel grotere kans rond de kentering bij de ingang van het Schuitengat te zijn (geweest).

--> Met dank aan Marcel Kramer voor toezending van zijn roei-kraker "Van Harlingen naar Terschelling" als achtergrondmuziek, een betere versie hiervan is voor download beschikbaar op onze downloadpagina

--> Met dank aan Ruud en Marco voor de foto's


Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.