De 19e grachtenrace van Amsterdam in 2005.Van deze race zijn er ook verslagen "vanuit de Voorbijganger". Er is een verslag door de schrijftijger en een verslag door de stuurman. Ieder heeft zo zijn eigen kijk op het gebeuren.

Op 8 september vond de 19e grachtenrace van Amsterdam plaats. In eerste instantie waren er 144 aanmeldingen van sloepen geaccepteerd, maar enkele sloepen hebben zich afgemeld. De einduitslag bevatte 131 sloepen waarvan 102 sloepen met heren en 29 sloepen met dames

Het was een mooie najaarsdag dag met een temperatuur van een graad of twintig. Er was bewolking maar de zon scheen er af en toe tussendoor en er was geen regen.

De uitslag van deze westrijd zou bepalen of we nog een kans kregen in Muiden een gooi te doen naar het Kampioenschap. Een overwinning nu op Trewes 3 was daarvoor noodzakelijk. In de historie hadden we gezien dat Trewes 3 in Amsterdam al twee jaar een tijd nodig heeft van 2 uur en iets meer dan 49 minuten. Dat lijkt stabiel en met dit gegeven als uitgangspunt hadden we berekend zelf binnen 2 uur en 35 minuten te moeten finishen.Voor de start werden alle sloepen verzameld ten Oosten van de Nemo uitloper, tegenover het scheepvaartmuseum en de replica van een VOC-schip. Deze elementen zorgden voor een leuke achtergrond op veel foto's.

Scheepvaartmuseum


Er waren veel sloepen, dat betekende vandaag rijen dik aanleggen en halsbrekende toeren om op- of van je boot te komen.

Rijen dik


Roeicommissaris Willem van de Kaag en zijn voorganger Rien gaven hoogst persoonlijk acte de présence.

Willem en Rien


Om ongeveer half één konden we starten, op onderstaande foto zijn we samen met Trewes 3, de Kaag 1 en de Maaike aan het oplijnen voor de start, voor een prachtig decor.

Oplijnen voor de start


De beide kleine foto's hieronder zijn de eerste beelden van twee video-opnamen. De opname links is gemaakt vanaf de boot aan het einde van de aanlegsteiger die u op de rechter opname ziet liggen. De opname rechts is gemaakt met een telefoontoestel vanaf het VOC schip daartegenover dat u op de linker opname ziet liggen. Als u op een van de eerste beelden klikt dan ziet u de start van ons viertal. Zodra we weg zijn roeien de volgende sloepen alweer op naar de start.

- V i d e o b e e l d e n    v a n    d e     s t a r t ! -
Klik voor video van onze start Klik voor video van onze start, gezien vanaf het VOC schip

Daarna verdwenen de sloepen uit het zicht, over het Ij, door het Amsterdam-Rijnkanaal, het Amstelkanaal, de Kostverlorenkade (bekend van de nachtelijke doorvaart door Amsterdam), Hugo de Grootgracht, Singelgracht, Leidse gracht en zig-zaggend door de Prinsengracht, Keizersgracht en Herengracht. Daarna langs de Oude Schans weer terug naar het scheepvaartmuseum. Zo kon het gebeuren dat een nietvermoedende Amsterdammer bijv. bij de kruising van de 2e kostverlorenkade en de Elisabeth Wolffstraat ineens de Kaagtijgers voorbij zag komen, zoals een klik op dit eerste videobeeld laat zien.

- V i d e o ! -
Klik voor video

Na een aantal minuten kwamen de Meiden van Staal er achteraan, en na nog weer een aantal minuten de Trewes 3. De froulju roeiden er stevig op los en ook Gerrit had er zin in. Zoals hij wel vaker doet gaf hij een open les "tellen in het Fries", deze keer voor alle Amsterdammers, ook u kunt iets leren als u klikt op onderstaand eerste beeldje van de video.

- V i d e o ! -
Klik voor video

Bij de finish van de Kaagtijgers hadden we het te druk met het opmeten van de finishtijd, het bleek dat we er 2 uur, 34 minuten en 53 seconden over hadden gedaan, een paar seconden binnen de berekende tijd. Hier keren de Kaagtijgers weer terug naar de aanlegkade.

Terug naar de aanlegkade


Daarna letten We vooral op de finishtijd van de Trewes 3. Met een mengeling van afgrijzen en bewondering zagen we dat ze te vroeg binnenkwamen! Het bleek dat Trewes 3 had gemeend deze keer toch sneller te moeten roeien dan in de afgelopen jaren! Hieronder ziet u het gebeuren.

Te vroeg!


We hadden al snel voor de zekerheid de uitslag nog eens nagerekend met de werkelijke tijden, maar daar werd het niet beter van. Daarna begon het lange wachten, het bleek dat de uitslag pas om acht uur bekendgemaakt zou worden. Er was nu ook tijd genoeg voor allerlei onnutte zaken. Toen de Kaagtijgers zich opstelden op verzoek van een fotograaf kon tegelijkertijd deze groepsfoto geschoten worden.

Groepsfoto


Het bleek dat Mijntje een klap had gekregen van haar riem toen die tegen een brug sloeg. Ze heeft er mee doorgeroeid, maar nu kon de hand ingetaped worden.

Hand van Mijntje


In de feesttent speelde de band "Boogie Knight". De band onderhield het publiek met Soul-, disco- en funkmuziek totdat de prijsuitreiking begon. Als u meer wilt zien of horen van deze band of ze wilt vragen voor uw eigen (roei)feest dan zij ze te bereiken via hun eigen website www.boogieknight.nl.

Boogie Knight: Soul-, disco- en funkband


Eindelijk kwam de prijsuitreiking. Onze verwachting werd bevestigd. Trewes 3 was winnaar maar er was niemand meer van de Froulju om de prijs in ontvangst te nemen. Onze hartelijke gelukwensen voor Trewes 3. Op deze foto ontvangen we de 2e prijs in het algemeen klassement voor dames, wij waren er nog wel!

2e prijs Algemeen Klassement


En toen bleek dat er ook nog een speedcup werd uitgereikt voor de snelste dames, en dat waren wij!

Speedcup


Deze wedstrijd had ook nominaties voor de hoofdklasse en voor de eerste en tweede klasse Dames en voor het klassement Kromhoutwhalers. De uitslagen daarvan werden echter niet bekend gemaakt en er werden daarvoor geen prijzen uitgereikt. Desondanks menen wij de eerste plaats behaald te hebben van de Kromhoutwhalers en de eerste plaats van de deelnemende dames-sloepen uit de hoofdklasse B.


Ook nu kijken we weer naar het resultaat in de klassementen, om te weten of we aan het eind van dit seizoen promoveren en of we misschien kampioen kunnen worden. De antwoorden zijn ja en nee.

* Ja, wij behalen de eerste plaats in de hoofdklasse B
* Ja, we zullen promoveren naar de hoofdklasse A
* ja, wij behalen de eerste plaats in het Klassement Kromhoutwhalers
* Nee, wij worden dit jaar nog geen kampioen in het Algemeen klassement. Trewes 3 heeft deze plaats nu definitief bemachtigd. Voor ons lijkt dit jaar de tweede plaats beschikbaar.


Er waren meer Kaagploegen in Amsterdam:
De Kaagvriendinnen in de Kaag 1 behaalden de 7e plaats in de eindrangschikking Algemeen voor Dames.
De Heren Kaag 1 in de Caatje van Warmond behaalden de 6e plaats in de eindrangschikking Algemeen voor Heren
De Heren Kaag 3 in de Gebroeders van Amerongen behaalden de 60e plaats in de eindrangschikking Algemeen voor Heren

Lees ook de verslagen "vanuit de Voorbijganger". Er is een verslag door de schrijftijger en een verslag door de stuurman.

Terug naar de Specials- en Archiefpagina van de Kaagtijgers.

Terug naar de Hoofdpagina van de Kaagtijgers.

Gebruik deze link als u deze site "www.kaagtijgers.nl" van voren af aan (met navigatiemenu) opnieuw wilt laden.
Use this link if you entered this page via a searchmachine and you wish to load this site "www.kaagtijgers.nl" with navigation menu.