BHV/THV-oefening bij de Kaagtijgers

Net zoals bij veel bedrijven in het kader van de BHV (Bedrijfs Hulp Verlening) wel eens een oefening gehouden wordt, was het woensdag 7 april tijd om in het kader van de THV (tijger hulp verlening) ook bij de Kaagtijgers een oefening te houden. Om het allemaal zo natuurlijk mogelijk te laten verlopen waren maar een paar inside-tigers op de hoogte gesteld van deze THV-oefening. De THV-ers Ton en Rijnder hadden geen idee van hetgeen hen deze avond te wachten stond.

Het leek er even op te gaan lijken dat we i.v.m. het dreigende onweer niet zouden gaan roeien, maar gelukkig kregen de roeilustigen de overhand zodat de geplande oefening niet in het water (!!!) zou vallen. Bij aankomst in de haven moesten we helaas eerst ons oranje vachtje waar we net aan gewend waren na de Leidse grachtenrace alweer inleveren bij oppertijger Hester, maar dat was voor het goede doel! Gelukkig hadden we in tijger Pietje een vrijwilliger gevonden die de rol van slachtoffer wilde spelen bij deze Tijger Hulp Verlening oefening. Zij was al eens meer in het water beland dus had hier ervaring mee! Om vooral geen argwaan te wekken bij de THV-ers moest iedereen zo natuurlijk mogelijk doen: Wilma en Mieke bespraken onderweg de (jonge) koeien in de wei langs het water, volgens Wilma had de witte er het meeste zin in en Pietje riep Ton af en toe tot de orde dat hij netjes in het midden moest gaan staan! Kortom, alles leek normaal.

We gingen vandaag alleen heen-en-weer Soos, zogenaamd omdat we verder niet zouden halen maar de oefening zou daar plaats vinden. Esther roeide niet mee maar haar taak komt later. Bij de Soos kreeg Pietje zoals afgesproken met Frans eerst alle drankjes voor te proeven. Zo leek het net of zij door het proeven van al deze lekkernijtjes al wat meer drankjes had genuttigd dan de rest. Frans had de tijgers wel gemist en had heel wat drankjes te proeven! Maar eerst moesten we onze overwinning in de sloepenrace nog vieren met de champagne die Marco voor ons had verstopt onder het dekzeil (kijken jullie wel uit met het verwijderen van het dekzeil, er zit een scheur in, ja ja!) Marco is echt OK!

Op een gegeven moment was het uur U bijna aangebroken en gingen we naar buiten om zogenaamd aanstalten te maken in de sloep te stappen richting haven. Gelukkig speelde de wind een beetje mee en lag de sloep lekker te dansen op de windkracht 8-golven. Iedereen zat in de sloep en daar ging ze hoor! Wat vonden wij haar dapper, die Pietje offert zich gewoon op zon koude winteravond op voor een THV-oefening. Bij het instappen v.d. sloep ging er "opeens iets mis" en daar stond ze, tot over haar middel in het ijskoude Kaagwater! De overige Tijgers waren het serieuze karakter van de oefening op slag vergeten en lagen compleet in een vouw in de sloep, daar was niets zinnigs meer van te verwachten. Gelukkig reageerden de THV-ers Ton en Rijnder zoals er van hen verwacht werd: ze sprongen kordaat op de steiger en met een krachtig "123 hup" stond ons slachtoffer weer op de kant. Helaas wel nat tot over haar middel maar het moest allemaal wel een beetje echt lijken anders had de oefening natuurlijk geen zin! Frans had voor Pietje gelukkig een droge koksbroek klaar liggen (daar konden geloof ik wel 3 tijgers in maar 1 slachtoffer was gelukkig voldoende) en belde snel naar de veerman in de boerderij dat er zo laat s avonds nog een passagier overgezet moest worden. Esther kon nu ook eindelijk haar aandeel nemen in de oefening en moest een drijfnatte Pietje ophalen bij de soos en terugbrengen naar de haven in Warmond.

Terugkijkend op de oefening kon iedereen concluderen dat alles zeer geslaagd was verlopen en voorlopig hebben we de manoeuvre "tijger overboord" voldoende geoefend.


Terug naar de Actua- en Weblog-pagina van de Kaagtijgers.